Предшествениците на беззъбите съвременни жаби и саламандри са имали пълен

...
Предшествениците на беззъбите съвременни жаби и саламандри са имали пълен
Коментари Харесай

Древните жаби са имали набор от остри зъби и хиляди малки кукички

Предшествениците на беззъбите модерни жаби и саламандри са имали цялостен набор от огромни зъби и хиляди дребни сходни на куки структури, покриващи устата им, с които са хващали жертвата си, съгласно ново проучване на палеонтолозите.

Това изобретение на канадски учени е оповестено в научното списание Peer J на отворен достъп.

Някои гръбначни, като се стартира от рибите до ранните синапсиди (предшественици на бозайниците), имат дентикули - дребни зъби, които покриват повърхността на мекото небце. Но в една група четириноги, temnospondyls (за които се счита, че са прародители на актуалните земноводни) тези дентикули изцяло покриват небцето. Цялото небце е било покрито безусловно хиляди такива дребни зъби, които те са употребявали, с цел да уловят плячката си, споделя Science Daily.

Палеонтолози от Университета на Торонто Мисисага (UTM) изследват останките на земноводни, наречени Trematosauroid Benthosuchus. Те са живели преди 289 милиона години и са открити на територията на актуалния щат Оклахома.

Схема на прорез през черепа, показваща позицията на дентикулните плочи, обхващащи мекото небце. Вляво е в миг на покой, вдясно - при придвижване на мекото небце с прибиране на очните ябълки по време на хранене.

Учените обръщат внимание на множеството израстъци в устата им. Лабораторният разбор направи допустимо идентифицирането на следи от гланц върху тези израстъци. Въз основа на това, учените са заключили, че античните жаби са имали в устата си големи зъби и хиляди дребни дентикули.

В бъдеще учените възнамеряват да схванат за какво с течение на времето количеството на зъбите в земноводните понижава или са изчезнали изцяло.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР