Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев е единственият българин,

...
Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев е единственият българин,
Коментари Харесай

Избраха Ивайло Дерменджиев да представлява ЕК при спорове с Великобритания

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев е единственият българин, определен да съставлява Европейската комисия (ЕК) като съдия по разногласия, подбудени или отнасящи се до Споразумението за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, влезнало в действие на 1 януари 2021 година – вследствие на излизането на Обединено кралство Англия от Европейски Съюз. В коментар за Българска телеграфна агенция той сподели, че изборът е самопризнание както за него, по този начин и за България, защото има страни, които не са показани посредством свои арбитри.

Преди дни Европейска комисия разгласява на формалния си уебсайт лист на арбитрите по двустранни разногласия, подбудени или отнасящи се до комерсиалните съглашения от най-ново потомство сред Европейския съюз (ЕС) и трети страни - Япония, Сингапур, Виетнам, Канада, Обединеното кралство.

Ивайло Дерменджиев описа, че процедурата по желание на арбитрите е траяла една година. Той посочи, че номинацията му не идва от България, а е селектиран от Комисията. 

Арбитражът е междудържавен, в него не могат да вземат участие компании или сектори. Той ще работи по категорично написани в приложения към съглашението правила. При зародил спор, във връзка със съглашението, Европейска комисия и Англия показват по един собствен представител за съдия, а за ръководител се избира подобен, който не е от Европа и Европейски Съюз. Арбитражното произвеждане би трябвало да завърши в границите на няколко месеца. Около три месеца са отделени за дипломатически договаряния, на равнище външни министри, в случай че те са несполучливи, се постановява решение от арбитража. Решението е наложително за страните по разногласието, изясни Дерменджиев. 

Ако някоя страна от Европейски Съюз има искания, тя изпраща нотификация до Европейска комисия, която преглежда случая и стартира процедура против Англия от името на страната, уточни той. Ако има рекламация към страна от Европейски Съюз, тя е представлявана при разногласието от Европейска комисия, която след това ще търси лостовете за обезщетения от съответната страна.

Споразумението има 10 позиции, които допускат основа за подобен спор, който би зародил, изясни Ивайло Дерменджиев. Според него е неизбежно да се стигне до арбитраж. Той означи тематиките за превозвачите, околната среда и риболова като значими за Европейски Съюз, които обаче засягат и Англия.
Председателят на Висшия адвокатски съвет изясни, че арбитражът ще преглежда освен търговски разногласия, а и други, като да вземем за пример свързани със свободата на напредване. Арбитражът също по този начин може да постанова наказания, които да не са имуществено-парични, а да задължават към избрани дейности, както и да лишава привилегии. Той може да постановява и реципрочни ограничения, да вземем за пример, в случай че Англия е нарушила нещо в региона на риболовните съглашения, могат да се наложат реципрочни ограничения единствено, че в региона на превоза, сподели още Дерменджиев.

Той добави, че все още няма стартирани арбитражни производства, тъй като към момента продължава процесът на организация и структуриране. Очаква се арбитражът да стартира работа през 2023 година

Д-р Ивайло Дерменджиев е лекар по интернационално право, експерт в областта на интернационалния търговски арбитраж и ръководител на Висшия адвокатски съвет на Република България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР