Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отказа разпит от

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отказа разпит от
Коментари Харесай

Лозан Панов избегна словесен спор с колеги от ВСС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отхвърли разпит от сътрудниците си от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за свое обществено изявление на интернационална конференция, заяви БНР.

Миналата седмица той също не влезе в словесния дуел, който му готвеха негови колеги-съдии.

Припомняме, на 16 ноември по време на конгрес за " Ролята на съдиите в публичната полемика за върховенството на правото " Панов сподели, че " правосъдна ни система е затънала в зависимости " .
В изявлението си арбитър №1 едно упрекна основния прокурор, че поставя чадър над приятелите си и проверява съперниците си. Настоя и европейското наблюдаване над България да остане.

Както преди седмица, по този начин и през днешния ден Панов напусна съвещанието на колегията, отказвайки да дава отговор на въпросите на правосъдните кадровици.

В отговор на неговите 11 аргументи, които опровергават констатациите на мониторинговия Евродоклад за 2018 година, 10 от членовете на Съдийската гилдия зададоха с писмо 14 въпроса.

 11 спецапелативни съдии сезираха Висш съдебен съвет след инспекция от Лозан Панов към тях
11 спецапелативни съдии сезираха Висш съдебен съвет след инспекция от Лозан Панов към тях

Питат дали има опит за въздействие върху вътрешното им разбиране

Според председателстващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев думите на Панов били приказки, хвърлени в пространството. " Човек, който е лъгал, или магистрат, който е укривал да споделя такива неща, би трябвало да каже за какво е по този начин. В какво се показва независимостта - финансова, политическа, някаква роднинска, нещо действие осъществено ", добави председателстващият Висш съдебен съвет.

Боян Магдалинчев изрично отхвърли с сътрудниците му да обмислят процедура по отстраняването на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС).

 1000 лева санкция за Лозан Панов
1000 лева санкция за Лозан Панов

Съдия №1 бе осъден от Сметната палата на 10 януари

Димитър Марков от Центъра за проучване на демокрацията съобщи, че методът, по който членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) питат ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов за негово обществено изявление, е в прорез с правовата страна .

" Бих споделил, че по-скоро Лозан Панов би трябвало да отговори на въпросите на Висш съдебен съвет, въпреки че методът, по който Висш съдебен съвет желае това, е в прорез с правовата страна - ръководителят на Върховен касационен съд да дава пояснения за изявление пред обществен конгрес и не кой да е, а класов конгрес ", сподели Марков.

Марков акцентира, че рецензиите към Лозан Панов не са свързани с неговата професионална кариера.

 Съдебната система не може да е селективна, тя или работи, или не, отсече Панов
Съдебната система не може да е селективна, тя или работи, или не, отсече Панов

Държавата се трансформира в мащеха за жителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР