Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде интервю пред

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде интервю пред
Коментари Харесай

Лозан Панов пред Der Spiegel: Пеевски е неформален фактически съпремиер |

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде изявление пред немското издание " Шпигел " (Der Spiegel), в което приканва Европейски Съюз за по-активна позиция за политическата обстановка у нас.

Шпигел: Протестното придвижване разказва България като мощно корумпирана и " узурпирана " страна. И Вие ли виждате по този начин обстановката?

Лозан Панов: В нашата страна има олигархическо обединение на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Пример за това е притежателят на медийната империя - Делян Пеевски - неофициално, само че в действителност съпремиер. Ключовите институции и управляващи са под негово въздействие. По този метод подкопава трите основополагащи стълба на същинската народна власт - самостоятелен съд, свободни медии и мощна съпротива. Затова доста от жителите имат възприятието, че живеят в една " узурпирана " страна. В една естествена страна, като арбитър, аз трябваше да се дистанцирам от политиката. Но в този случай би трябвало да прибавя: Да, България е " узурпирана " страна. Това е нещо, което европейската политика няма да одобри за истина. За Унгария и Полша в Европа се приказва доста, само че не и за България. 

Шпигел: Правосъдието също ли е " узурпирано " и корумпирано?

Панов: Най-малко една основна част от него. Разбира се, има също и самостоятелни съдии, само че тук става въпрос за структурен проблем: Висшият правосъден съвет е самоуправляващ се орган в българската правосъдна система, който се състои от политически сложени и следени лица. Той дава отговор за всички процеси в правосъдния уред, в това число назначения, дисциплинарни производства и освобождение от служба. Затова, човек може да заключи, че най-важната част от българското правораздаване е под политическо въздействие и е корумпирано. Всички правосъдни промени, правени през миналите години, са единствено симулация на промени.  

Шпигел: Можете ли да посочите образец за корупция в правосъдната система?

Панов: Например Даниела Дончева. Тя е ръководител на Софийския апелативен съд. Преди три години Дончева лиши случай от неин сътрудник, в който ролята ѝ беше съмнителна - ставаше въпрос за сума от близо 51 милиона евро. Аз подредих следствие на случая, като след по-късна ревизия от Висшия правосъден съвет се потвърди, че Дончева е нарушила процесуалните правила. Но към момента няма последици за съдийката. 

Шпигел: Заради митингите против него министър председателят Борисов предложи план на нова Конституция, която планува и промени в правосъдната система. Какво мислите за това?

Панов: Едно от главните претенции на протестиращите е оставката на основния прокурор. В България към момента имаме постсоциалистическия модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко следствие на прокурорите, които са под неговото управление. Това Борисов няма да промени. Напротив - реакцията му е обвързвана с даване на още повече пълномощия. А това е рисково.

Шпигел: България се причисли към Европейски Съюз през 2007 година Оттогава правосъдните промени в страната се ревизират постоянно. Почти всякога Брюксел открива, че има прогрес. Как оценявате това?

Панов: Можете да сравните това с болен от рак, чиито жизненоважни органи са наранени, само че постоянно, когато отиде на доктор, му се споделя, че е здрав и му се дават повече " бонбони " за това. В Европейски Съюз бонбоните са многото милиарди евро, безплатни средства. Те способстват за разрастването на рака в България. Затова в този момент хората излязоха на улиците. Те желаят да победят този израстък.

Шпигел: Не са ли представителите на Европейски Съюз добре осведомени?

Лично аз неведнъж съм изпращал на Европейска комисия отчети за положението на правосъдната система в България. Мисля, че там са наясно със обстановката.

Шпигел: Още през 2015 година, малко след встъпването ви в служба, призовахте обществено за поредни правосъдни промени.

Панов: Да, тогава се разгласих против мимикрията в правосъдната промяна. Малко по-късно, по време на съвещание, получих известие по телефона непосредствено от Борисов, в което той ми насочва предизвестие. Направих това обществено притежание. Оттогава съм в черния му лист.

Шпигел: В какво се показва това?

Панов: Досега против мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В никое едно от тях не бяха открити нарушавания от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За благополучие, водачът го видя. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно съвещание. Жена ми е публицист и издател на немскоезичен български стопански вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни каузи с изцяло неуместни обвинявания. Близки до държавното управление медии от години водят клеветническа акция против нас.

Шпигел: Периодично в България има огромни, национални митинги. Променя ли това малко нещата? Какви шансове за триумф имат протестиращите този път? 

Панов: Като по-млад също бях част от тези митинги. Може би чакаме прекомерно доста помощ извън, от Европа, от Съединени американски щати. Това е неверно. В наши ръце е това да променим нашата страна. Но аз имам една огромна молба: " Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за обстановката в нашата страна! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР