Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде да се

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде да се
Коментари Харесай

Лозан Панов обяви, че промените в закона целят отстраняването му

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде да се разбере, че съгласно него измененията в Наказателно-процесуален кодекс и в закона за правосъдната власт, които се готвят от министъра на правораздаването, целят на процедура отстраняването му. " Аз назовавам тези промени измененията " Панов ", тъй като те изкуствено прибавят двамата ръководители на висшите съдилища към основния прокурор поради опцията той да бъде разследван ", разгласи Лозан Панов пред Би Ти Ви радио.

Той изрично се разгласи против концепциите на правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на механизъм за следствие на тримата огромни. " Единственият въпрос е по какъв начин дейно може да бъде разследван основният прокурор ", счита Панов. И в този момент може да има следствие и против тримата огромни, само че само за основния прокурор е ясно, че има проблем, тъй като това би трябвало да се извърши на процедура и на теория от негови подчинени. Според Панов измененията в конституцията от 2015 година освен не са решили казуса, само че са го и задълбочили, тъй като основният прокурор ръководи прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която се произнася по назначението, повишението или пък освобождението на прокурорите.

Панов изясни, че в случай че проектът бъде признат, никой не се съмнява, че предвид на обстановката във Висш съдебен съвет кадровият орган не би подхванал нищо против основния прокурор или ръководителя на Върховен административен съд. На въпрос дали следователно задачата е неговата оставка, ръководителят на ВКС отговори, че е задоволително да се напомни, че против него и брачната половинка му има инспекции, че има данъчно произвеждане, което следва да влезе в съд. " Това са част от предпоставките, които може да послужат за претекстове за отстраняването на един от тримата членове на Висш съдебен съвет по право ", разгласи Панов. От думите му стана ясно, че единствената цел в тази ситуация може да е единствено той. 

В четвъртък Данаил Кирилов изненадващо разгласи, че Министерството на правораздаването приготвя искане до Конституционния съд поради проблема с тримата огромни и главно с основния прокурор. На процедура това значи, че Министерство на правосъдието ще предложи на държавното управление да се обърне към Конституционен съд, тъй като самото правосъдно министерство няма това право.

" Ние доста разсъждавахме над всевъзможни разновидности на самостоятелен непряк индивид. Смятаме, че конституцията не дава такава опция. По тази причина приготвяме тази седмица и в Министерството на правораздаването запитване до българския Конституционен съд по отношение на конституционната норма за това може ли по изключение да има следствие от, както вие казвате, различен самостоятелен индивид ", каза Кирилов пред Нова тв. Повече от ясно е, че Конституционен съд ще отговори, че не може различен орган, друг от прокуратурата, да разследва когото и да било, тъй като по този начин е по конституция. Затова и неотдавна висши съдии обясниха, че само решение е нова смяна в конституцията, а не някакви промени в законите.   

Но Данаил Кирилов отхвърля да го схване и твърди, че и преди, и в този момент нямало никакъв проблем основният прокурор да бъде разследван, упрекван и съден. Той дори твърди, че такова е било и ситуацията, когато Европейският съд в Страсбург осъди страната по делото " Колеви против България ". Този съд постанови, че в България няма гаранции за без значение следствие на основния прокурор. " Нямало е никаква спънка прокурор, по-надолу в йерархията, да организира качествено и обективно следствие и тогава ", съобщи в този момент Кирилов. " България е наказана, тъй като, жестоко казано, служители ги е мързяло да показват доказателство от настоящото българско право. Затова! Не желая да разясня и други детайлности, само че така или другояче, там имаме и, по какъв начин да кажа, доста по-засилена отбрана на самостоятелния интерес и доста по-занижена отбрана на държавния интерес ", упрекна той. Кирилов още веднъж изсипа неразбираеми обвинявания, а след това изясни, че няма да уточни съответни имена, " макар че сътрудници са се явявали по това дело и не би следвало да разясняват този проблем, понастоящем те не престават да го разясняват ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР