Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поиска бързо да

...
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поиска бързо да
Коментари Харесай

Георги Чолаков поиска реформа на Висшия съдебен съвет

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изиска бързо да се изберат членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота. Той разяснява тематиката по време на среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по отношение на осъществяване на правосъдна промяна, в която участваха и представители на Върховния касационен съд, заяви Българска телеграфна агенция.

Трябва да има избор по допустимо най-бърз метод на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание, сподели Чолаков и добави, че сега Висш съдебен съвет работи в „ странна обстановка “, органът е с изминал мандат и работи, базирайки се на решение на Конституционния съд по отношение на изтекли мандати на основния контрольор и инспектори.

Георги Чолаков уточни, че вижда проблем в „ големите пълномощия “ на Висш съдебен съвет. По думите му органът би трябвало да се занимава с администриране на правосъдната система, а не с „ климатици и покриви “.

Във връзка със правосъдна промяна, управлението на Върховен касационен съд уточни, че част от Наказателния кодекс се нуждае от осъвременяване, само че е неправилно чувството, че Наказателно-процесуалният кодекс е прекомерно фиктивен и попречва реализирането на наказателно произвеждане.

Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова разяснява, че има промени в законите, които биха могли да се осъществят с извънредно малко старания при подготвеност от Народното събрание. „ Конституирането, съставът и функционалностите на Висш съдебен съвет би трябвало да станат предмет на доста сериозен и съответен спор “, сподели още Захарова. Като посочи, че този въпрос включва и конституционни промени.

Представителите на Върховен касационен съд застъпиха позицията, че с промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) могат да се реализиран резултати. Като арбитър Галина Захарова сподели, че общото мнение на магистратите в страната е, че Закон за съдебната власт се нуждае от доста сериозен ремонт във всичките му елементи.

От Върховен касационен съд и Върховен административен съд показаха подготвеност за експертни мнения по отношение на промени в законите по отношение на работата на правосъдната власт. Като означиха и потребността от електронизация и цифровизация на правораздаването.

В началото на срещата от ГЕРБ-СДС споделиха, че ще предизвикват осъществяване на процедура за избор на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Както и че са подготвени на взаимни отстъпки с предизборната си стратегия, във връзка провеждането на правосъдна промяна. Също по този начин сложиха въпроса за образуване на полемика и осъществяване на концепцията за нова наказателна политика, призната през 2020 година.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР