Председателят на управителняи съвет на АПИ Георги Терзийски © Цветелина

...
Председателят на управителняи съвет на АПИ Георги Терзийски © Цветелина
Коментари Харесай

При 120 пътни съоръжения у нас има нерегламентирани сметища

Председателят на управителняи съвет на АПИ Георги Терзийски

© Цветелина Белутова Под 120 от 3808 пътни уреди у нас има нераглементирани сметища, които са риск за инфраструктурата. Това демонстрира инспекция на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Във връзка с случая до моста на 62-ри километър на автомагистрала " Струма ", при който се възпламениха боклуци и повредиха колоните на оборудването, управлението на АПИ подреди да се извърши оглед на всички уреди, с цел да се откри под какъв брой от тях нелегално се натрупат отпадъци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нарушенията са разнородни - струпани са битови и строителни боклуци, гуми, сено, както и са открити заграждения за " летни краткотрайни кошари " за развъждане на кокошки и овце в четири от случаите, означи пред публицисти ръководителят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Гуми са открити при Аспаруховия мост във Варна, като казусът стана прочут след изявления в медиите, и при пътя Провадия-Дългопол, а места за развъждане на животни - при Ловеч, Търговище, Сливен и Русе.

До средата на септември разчистването към оборудванията би трябвало да завърши.

На въпрос дали държавни или общински чиновници ще понесат отговорност за въпросните случаи, Терзийски отговори: " Не можем да постановяваме наказания във връзка с способените органи по ЗУО. По отношение на чиновници на АПИ има открити пропуски и ще понесат своята дисциплинарна отговорност. "

Кой ще работи и кой ще заплати

За почистването на отпадъците там, където не е открит нарушителят, регионалните пътни ръководства ще подадат задния към поддържащите компании, като подписаните контракти могат да бъдат видени тук.

Все още се пресмята какъв брой ще коства това общо, само че по прогнози на Терзийски сумата ще е най-малко 500 хиляди лева от бюджета на пътната организация.

По закон глобите при първо нарушаване за физическите лица е от 200 до 500 лева, а за юридическите от 1000 до 3000 лева Там, където нарушителите не може да бъдат открити, ще премахнем непозволено струпаните боклуци за сметка на бюджета, акцентира Терзийски. Още не е ясно какъв брой извършители ще бъдат санкционирани, защото инспекцията продължава със съдействието на общините.

Струпаните боклуци попадат в сервитута на пътните уреди и съставляват заплаха за тях - както в случай че се възпламенят, по този начин и основават риск от наводнения, посочи Терзийски

Фотограф: Агенция
Само два акта са наложени за административни нарушавания до в този момент. Ще бъде санкционирана компания " Грома Холд " (бившата " Агромах " ) поради противозаконен паркинг под мост на " Струма " при 87-и км, край благоевградското село Бело поле. Тогава Терзийски разяснява пред БНР, че глобата ще е сред 200 и 2000 лева Превозните средства към този момент са отстранени от обекта.

На територията на регионално пътно ръководство Ловеч е наложена глоба поради краткотрайна лятна кошара за животни, означи Терзийски.

На въпрос за какво трябваше да се стигне до случая при обгорелия моста на " Струма ", с цел да се направи задълбочена инспекция, Терзийски не даде съответен отговор. " Обхождат се регионите, имаме отчети. във връзка с складирането на сено, това са случаи. които са открити в този момент, сеното се събира в този момент и хората са употребявали оборудванията. Аз съм заявявал и преди: един боклук може да се появи във всеки един миг ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР