Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов отговори

...
Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов отговори
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ! Шефът на пътищата отговори ударно на президента за магистралите

Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов отговори уместно на рецензиите на президента Румен Радев за строенето на автомагистрали. Публикуваме цялата позиция без редакторска интервенция:

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов изпрати книгата „ Пътищата на България “ на началника на кабинета на президента на Република България Иво Христов и на секретаря по районно развиване на президента Цвета Тимева. В писмото си до тях инж. Атанасов показва, че през последните 7-8 години са издигнати над 300 км автомагистрали, което е съвсем два пъти повече в сравнение с съществуващите автомагистрали до влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година
Благодарение на финансирането от европейските фондове и националното съфинансиране са доизградени автомагистралите „ Тракия “, „ Марица “, „ Люлин “, продължава и построяването на Автомагистрала „ Струма “. Рехабилитирани са и повече от 900 км второкласни и третокласни пътища. В писмото си инж. Атанасов акцентира, че финансирането с европейски средства се прави по строги регламенти и средствата се сертифицират. Новопостроените сектори имат нужните гаранционни периоди от 5 години за пътната част и 10 години за оборудванията и мостовете. АПИ като възложител, Управляващите органи на Оперативните стратегии, Сертифициращите органи, в лицето на Националния фонд, както и ИА „ Одит на средства от Европейски Съюз “ правят непоколебим надзор на финансираните от тях планове, в това число и на извършените публични поръчки.
Инж. Атанасов показва още, че систематичното недофинансиране на пътния бранш води до утежняване на положението на републиканските пътища и немалка част от тях не са главно ремонтирани повече от 30 години, само че с въвеждането на тол системата следва в околните години да се покачат приходите в бюджета на пътната организация, което ще докара до трайното възстановяване на тяхното положение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР