Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БТВ, че на

...
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БТВ, че на
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Видеонаблюдението ще се излъчва през платформа и достъпът ще е публичен

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи пред БТВ, че на идните парламентарни избори на 2 април броенето на гласовете ще се снима със смарт телефони.

Те ще се слагат на стойка и би трябвало да предават в действително време всички дейности на Секционните изборни комисии (СИК) след приключването на изборния ден. Видеонаблюдението ще се излъчва през платформа, основано от „ Информационно обслужване “ и достъпът ще е обществен “, разгласи тя.

Тя напомни, че задачата на видеонаблюдението е да има бистрота в тази част от изборния развой.

Новост при тези избори ще е опцията гласоподавателите да гласоподават с хартиена бюлетина или с машина, като разписката от устройствата ще е със силата на бюлетина. Председателят на Избирателната комисия сподели трите типа бюлетини за вота – хартиена бюлетина за гласоподаване в страната и за вота зад граница, в която няма преференции. Третата бюлетина е тази от машините.

Хартиената бюлетина ще е в кочан и би трябвало да се откъсне от него пред гласоподавателя. Накрая върху нея се слагат два печата. Разписката от машините към този момент също ще се пуска в урна, върху нея ще се слага един щемпел. Бюлетините от двата типа гласоподаване ще
Абитуриентски мъжки костюми
се броят и регистрират настрана.

На тези избори отчитането на резултатите ще е по-бавно, означи ръководителят на ЦИК.

За първи път няма да има и кабини за гласоподаване, а паравани. Вяска община сама ще взема решение по какъв начин ще наподобяват параваните.

„ Изкуствено се сътвори напрежение по тази тематика. Важно е да се подсигурява тайната на гласуването на тези гласоподаватели, които решат да гласоподават с хартиена бюлетина “, посочи Нейкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg