Председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева смята, че е

...
Председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева смята, че е
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК подкрепя изборните резултати да се съобщават и преди края на вота

Председателят на Централната изборна комисия Стефка Стоева счита, че е обикновено законът да позволи оповестението на изборните резултати по време на целия избирателен ден. В предаването " Седмицата " на Дарик радио тя разяснява, че всички виждат какво вършат медиите, с цел да осведомят читателите си, само че да не нарушават закона - изготвят се музикални ранглисти, показват се менюта на заведения за хранене и други сходни.

По-добре да се оповестяват тези данни откакто цялото общество знае данните още до обяд, дано да се даде опция социологическите организации да ги афишират по-рано от края на изборния ден, разгласи Стоева. Обясни, че през целия ден Централната изборна комисия се занимава с това да управлява дали не се нарушава законът като той не обгръща платформи като тази на " Facebook ", където точно всекидневно се афишират тези ранглисти. Коментира, че това е възбрана, която към този момент " не прави доста работа ", а също така, съгласно нея, хората биха дали своят вот по-активно, в случай че схванат по обед, че техният претендент изостава с поддръжката.

В отговор на въпрос Стоева съобщи и че съгласно нея е къс период единствено една седмица сред два тура на изборите, тъй като до сряда се броят бюлетини, до петък би трябвало да бъдат готови тези за балотажа, а претендентите нямат време за акция. Тя даде образец с други страни, където балотажът е след най-малко две седмици или месец.

Трябва да има някаква нормалност и успокоение, другояче грешките са неизбежни, уточни тя.

По проблема с някогашния кмет на регион " Младост " в София Десислава Иванчева, на която Общинската изборна комисия отхвърли регистрация поради забавяне, а нощес ЦИК върна в изборната конкуренция, Стоева разгласи, че не е имало забавяне. Посочи, че е потвърдено по неоспорим метод, че хората, отишли да записват Иванчева, са влезнали в постройката " десетина минути " преди крайния час - 17 ч. и по тази причина е анулирано решението на комисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (145)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР