Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан обяви

...
Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан обяви
Коментари Харесай

Военен преврат: Извънредно положение в Судан

Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан разгласи изключително състояние, разпусна управляващите, ръководещи демократичния преход в страната, и разгласи съставянето на ново държавно управление, откакто тази заран бойци задържаха членове на държавното управление и водачи на политически партии.

В свое телевизионно послание към нацията военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан съобщи: " За да поправяме хода на революцията, взехме решение да обявим изключително състояние в цялата страна... да разпуснем преходния върховен съвет и кабинета ".

Изявлението бе направено в миг, когато в столицата Хартум избухнаха конфликти, а бойци стреляха с бойни патрони по хора, излезли на улицата, с цел да стачкуват против завземането на властта, заяви Агенция Франс Прес.

Насилието беше концентрирано най-вече пред щаба на армията в столицата, часове откакто бойци задържаха министър-председателя Абдала Хамдок, министрите в неговото държавно управление и цивилни членове на ръководещия съвет на Судан, заяви министерството на информацията.

Те са били отведени, откакто са " отказали да поддържат преврата ", се споделя в известие във Фейсбук.

Рано сутринта интернет услугите в цялата страна бяха прекратени, а основните пътища и мостове в Хартум - затворени, преди бойците да нахлуят в централата на суданската държавна телевизия.

Скоро по-късно хората излязоха по улиците в символ на митинг против дейностите на военните, като възпламениха гуми и натрупаха редици от тухли по пътищата, с цел да ги блокират.

" Военните сили стреляха с бойни патрони по протестиращите, отхвърлящи военния прелом ", обявиха от министерството на информацията.

По данни на Централния комитет на суданските лекари, самостоятелен съюз на медиците, при конфликтите до момента са ранени към десетина души.

Европейският съюз прикани за освобождение на цивилното управление и настоя, че " насилието и кръвопролитието би трябвало да бъдат избегнати ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР