Председателят на специализирания съд Георги Ушев © Юлия Лазарова Още

...
Председателят на специализирания съд Георги Ушев © Юлия Лазарова Още
Коментари Харесай

Двойно увеличение на щата на спецсъда поиска председателят му Георги Ушев

Председателят на профилирания съд Георги Ушев

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Управляващите и Движение за права и свободи единомислещи по измененията в правосъдния закон

Специализираният съд и спецпрокуратурата стават изключителни и ще бъдат привилегировани с бонуси и командироване
20 окт 2017
Бонусите за спецмагистратите минават на незабавен порядък в Народното събрание

Въпреки рецензиите на съдийската общественост следващите конюнктурни промени в правосъдния закон бяха признати на първо четене без нито един глас срещу
13 окт 2017
Трибуналът на улица " Черковна "

Зад прехвърлянето на делата против министри, депутати и магистрати към профилираните съд и прокуратура няма нито един мотив, основан на обстоятелства
21 юли 2017 Двойно нарастване на щата желае ръководителят на Специализирания углавен съд (СпНС) Георги Ушев от Висшия правосъден съвет (ВСС). Представляващият съвета Боян Магдалинчев през днешния ден разгласи, че арбитър Ушев е изискал 15 нови бройки за спецсъдии с познатия мотив, че се очаквало доста огромно нарастване на постъпилите каузи. В момента щатът на спецсъда, дружно с ръководителя и заместниците му, е общо 18 души.

На 5 ноември влизат в действие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които на спецсъда се трансферират делата за корупцията по високите етежи - против депутати, министри, магистрати, шефовете на организации и други Според Ушев това щяло да докара нови 2000 каузи в съда, където сега има 4600 каузи. Не излиза наяве по какъв начин той е стигнал до тази сметка, само че е общоизвестно, че по принцип делата за корупция са извънредно малко. Наскоро Софийският градски съд, където до момента главно се гледаха делата за високата корупция, оповести, че при него има 26 такива каузи, като множеството от тях ще се довършат там.

Огромната численост от делата в спецсъда в действителност са частни наказателни каузи - по претенции за използване на СРС, даване на достъп до трафични данни, разпити пред арбитър, както и ограничения за неотклонение.

Най-точна визия за действителната натовареност на спецсъда може да се види от оповестения на уеб страницата на Висш съдебен съвет разбор на натовареността на съдилищата през 2016 година Според тези данни, общият брой на делата за разглеждане в спецсъда през 2016 година е бил 6707, от които 6466 са частни наказателни каузи, а от тях 2940 каузи са по претенции за СРС. Делата от общ темперамент за 2016 година са били общо 239, като отчетът регистрира и понижаване на постъпленията на тези каузи по отношение на предходни години.

Апелативният спецсъд бездейства от години

В същия разбор се сочи и извънредно ниската натовареност на Апелативния профилиран углавен съд, което съгласно създателите слага нуждата от съществено обсъждане дали въобще се постанова неговото битие. Спецправосъдието съществува към този момент шеста година, а съдиите в апелативната инстация гледат по-малко от три каузи месечно, до момента в който в Софийския апелативен съд приблизително се падат по 10 каузи месечно, а междинната натовареност на всички апелативни съдилища в страната е 8,85 каузи месечно, се споделя в отчета. Само Военнопелативният съд е по-слобо претрупан от апелативния спецсъд – с 1,49 каузи на арбитър месечно. Тази фрапантно ниска натовареност обаче не попречи на депутатите да предвидат спомагателни
бонуси от до 6 заплати годишно и за магистратите в апелативното спецправосъдие, наред с тези в спецсъда - все със същия мотив за многото каузи, които ще гледат.

Искането за забележителното увеличение на щата на профилирания съд идва в подтекста на признатите предходната седмица промени, които връщат опцията за " постоянно " командироване - механизъм, който се използваше за подбирането на послушни магистрати, които са лоялни към управлението на съда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР