Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че

...
Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че
Коментари Харесай

Терзиев пред СОС: Правим план за сигурността на София, ще има и ресорен зам.-кмет

Председателят на СОС Цветомир Петров откри съвещанието с думите, че през днешния ден е печален ден за православната ни нация, която скърби за загубата на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Председателят прикани за примирение и диалогичност.

Петров уточни, че е свикал актуалната изключителна сесия на Общинския съвет по две аргументи - първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са приоритет, а втората е за трезво да се проучва обстановката и да се подхващат нужните ограничения за подобряването ѝ.

Той моли всички общински съветници за прагматичен метод и отговорност към тази тематика.

Митута безмълвие в памет на патриарх Неофит
Снимка: Bulphoto

" Градът ни е дом освен за тези, които сме родени тук, само че и за всеки, потърсил поддръжка и опция за реализация. ", сподели още ръководителят на СОС.

Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Любомир Николов и гл. секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев рапортуват пред общинските съветници по двата случая, провокирали полемики
Снимка: Bulphoto

Може да гледате дебата онлайн

Кметът на София Васил Терзиев се разгласи за нулева приемливост към тези, които не съблюдават реда в града, само че прикани да не се политизира тематиката.

" За нас сигурността на жителите е най-важният приоритет, само че не трябва три битови случая в града да се политизират. Не бива да се политизират ", сподели Терзиев.

Той увери, че дружно със Столична дирекция на вътрешните работи Столичната община ще създаде тактика за проблемите по тематиката за сигурността, в която ще вземат участие и районните кметове. Ще се реши какъв вид произшествия има, къде се постанова да се слагат спомагателни видеокамери, изясни столичният кмет. Целта по думите му е да се сплоти работата на екипите, да се ускори разбора, който води до съответни политики, тъй че това да докара до още по-добро взаимоотношение със Столична дирекция на вътрешните работи.

Васил Терзиев изрази вяра да получи поддръжка за отчета му до СОС за промени в структурата на Общината и да бъде подкрепено настояването му да има заместник-кмет по сигурността. Надявам се тези битови произшествия да доведат до трайни промени в метода, по който мислим за сигурността на града, съобщи Васил Терзиев.

Той моли да не се политизира ненужно тематиката и да не се наслагват настроения против разнообразни етнически групи. Видя се, че не е това в сърцевината на казуса, акцентира столичният кмет. Той разграничи два вида жители - такива, които съблюдават разпоредбите, и публичният ред и такива, които не го вършат. Нашата битка е с всички, които не го вършат, с цел да могат останалите да живеят удобно, съобщи Терзиев.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. Комисар Живко Коцев и шефът на Столичната дирекция на Столична дирекция на вътрешните работи са в залата в Столичния общински съвет, с цел да отчетат активността през миналата година за запазване на сигурността и публичния ред в столицата, както и за подхванатите ограничения за подобряването им през актуалната година. За да се регистрира пред общинарите е и шефът на Държавната организация за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева.

Като втора точка от съвещанието ще бъдат изслушани и жители от регион " Овча купел ", където се намира бежанския лагер в столицата.

Мариана Тошева, ръководител на Държавна организация за бежанците
Снимка: Bulphoto

До привикване на днешното съвещание се стигна след няколко случаи на принуждение, свързани с мигранти в София. Още предишния петък от партия " Възраждане " желаеха незабавно съвещание на СОС по този мотив. " Цитирах случаи на деца, нападанти в центъра на града. 11 мигранти ги атакуват... Да се изготви тактика да се оправи с мигрантския проблем, който назрява в София ", сподели Деян Николов от " Възраждане ". На 9 март от ГЕРБ-СДС също настояха за изключително съвещание на СОС за сигурността в София поради случаи на принуждение с непознати жители. " София би трябвало да има кмет с сектор " Сигурност ", безапелационен бе и Иван Таков от Българска социалистическа партия. " 10 години настояваме за това. Заради динамично развиващия се град да има зам.-кмет - да държи връзка с всички правоохранителни органи ", уточни той.

Вечерта на 8 март, в столицата имаше два случая на принуждение, за които министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов сподели, че е " открито по неоспорим метод, че не става въпрос за напрежение на расова основа ".

Неспокойни са в кв. " Овча купел ", където е общежитието за мигранти. " Опасно е, вадят ножове, крадат пред магазините ", разяснява жителка на квартала. Тя сподели, че полиция в квартала няма. Хората от региона упорстват за закриване на центъра на бежанци.

Радикални ограничения за справяне с рецесията на сигурността, обвързвана с мигрантите, предложиха ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и на Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски при започване на тази седмица. В деловодството на Народното събрание двете партии внесоха оферти за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за администрацията, с които се предлага увеличение на потенциала на " Гранична полиция " с 1264 щатни бройки за защитата на бежанските центрове и усилване на защитата на границата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР