Председателят на Софийския апелативен съд (САпС) Даниела Дончева е изпратила

...
Председателят на Софийския апелативен съд (САпС) Даниела Дончева е изпратила
Коментари Харесай

Шефка на съд поиска Цацаров да я провери за корупция

Председателят на Софийския апелативен съд (САпС) Даниела Дончева е изпратила сигнали до основния прокурор, до Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) и до съдийската гилдия на съвета.
В тях тя желае да бъде тествана във връзка със заявката на съдията в комерсиално поделение на апелативния съд Милен Василев.
Преди две седмици той закачи в съдийския кулоар на САпС в Съдебната палата заявление-изложение на съответни обстоятелства към администрирането на комерсиално дело с над 100 млн. лева веществен интерес, обвързвано с КТБ. В него арбитър Василев упреква председателката на съда в осъществяването на дейности със " мощен корупционен аромат ".
Междувременно на 3 октомври зам.-председателят на Софийския апелативен съд (САС) и началник на Търговското му поделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия правосъден съвет и освобождава състава си. Дончева, която по принцип е цивилен, а не търговски арбитър, реалокира Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. По предписание такива разбърквания стават с решение на Общото заседание на съдиите и на правилото за инцидентно систематизиране на делата. Василев припомня и досегашната процедура, че при пренасяне на арбитър от един състав в различен се желае неговото единодушие, предава в. " Сега " в днешния си брой.
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък назначи комисия, която да ревизира активността на САС. Трябва да се обясни по какъв начин е разпределено противоречивото дело, по какъв начин се дефинират съдиите по сформира и отделения, за какво Василев е изместен в нов състав и така нататък
Досега формалното пояснение от съда беше, че Дончева няма да разяснява " лъжи ", че делото е обществено и при единодушие на страните всеки може да участва на идващото съвещание. Освен това ръководителят на съда имал право по закон да влиза във всяко дело.
Практиката за разбъркване на съдии била остаряла, а цитираното от Василев дело надалеч не било с най-големия веществен интерес в съда. Апелативни съдии обясниха, че сега събират подписи въпросът да бъде включен за разглеждане като спомагателна точка във към този момент плануваното за 19 октомври общо заседание на САС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР