Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на

...
Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на
Коментари Харесай

Двамата обвиняеми за схемата със земеделски земи отричат да са участвали в престъпление

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията Венета Кръстева споделиха пред съда, че не са взели участие в осъществяването на закононарушение. В момента в Софийски градски съд се преглежда настояването на прокуратурата за непрекъснатия им арест.

Банов и Кръстева са упрекнати, че незаконосъобразно понижавали категорията на аграрни земи. Те бяха арестувани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни предходната година двамата обвинени са направили длъжностни закононарушения, като по този метод била набавена и имотна полза. Длъжностните нарушавания се състоят в незаконосъобразно намаление на категорията на аграрни земи, с цел да се даде опция на трети лица да изградят слънчеви съоръжения на нея.    

От прокуратурата показаха, че има документирани над 15 случая за предложение на суми за смяна на категоризацията.

Мартин Банов съобщи, че не е правил закононарушение, като добави, че е опериран от тежко заболяване и има здравословни проблеми. Той разяснява, че е имало случаи, в които е разяснявал процедурите и е препращал хора към института. Банов помоли съдът да не го задържа под стража. Венета Кръстева уточни, че не е променяла почвени проби.

Според Васил Василев, юрист на Банов, няма съображение за налагане на никаква мярка за неотклонение на клиента му. По думите му няма доказателства, че той се е сговарял с Кръстева. Адвокатът изясни, че обвиняването на Банов и Кръстева е негодно, защото закононарушението по работа не може да се отнася за структурите, в които работят те, като по тематиката има тълкувателно решение на Върховния касациенон съд.

Адвокат Никола Атанасов уточни, че няма доказателства по делото Кръстева да е подменяла проби на почви, с цел да се даде опция на съответните парцели да се построят слънчеви съоръжения. „ Не се смятам за отговорна “, сподели Кръстева и помоли да не бъде арестувана в ареста.

Съдебният състав се отдръпна, с цел да реши каква мярка за неотклонение да наложи на обвинените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР