Председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева бе

...
Председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева бе
Коментари Харесай

Янка Такева: МОН изпуска контрола на образователната система

Председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева бе безапелационна, че МОН изпуска контрола над просветителната система по отношение на COVID-19. „ Защо екипът на министър Денков не усеща пулса и казуса на просветителната система? “, изрази недоумението си Такева пред Българска национална телевизия.

Тя е уверена, че първият образователен период ще завърши сполучливо, само че децата ни нямат нужните познания. Родителите не могат да устоят, родителите станаха извънредно нетърпеливи. Децата от 1 до 7 клас би трябвало да в клас, само че за другите възпитаници министър Денков би трябвало да усети пулса и да минат в онлайн образование, настоя Янка Такева.

Малките възпитаници от 1 до 4 клас съгласно Янка Такева би трябвало да са в учебно заведение, като 9 000 учители работят в целодневна организация с децата. По-добре за две седмици онлайн и като образованието е онлайн учителите, които не са заболели, само че са под карантина, ще влязат в час, с цел да оформят оценките на учениците за първия период. Защо учителите, които са онлайн МОН ги кара да вървят в учебно заведение да вършат класните и да оформят оценките на децата?, запита Такева

По думите ѝ ваканцията би трябвало да се отсрочи малко, само че през днешния ден или на следващия ден министърът на образованието би трябвало да издаде заповед, с която учениците най-малко в гимназиален стадий да минат в онлайн образование.

В момента е доста огромно напрежението в просветителната система, учителите капнаха и 50% от учителите в гимназиален стадий са заболели или са под карантина. Родителите са доста изнервени от цялата обстановка. Всяка седмица по шест учители умираха от ковид от началото на годината, посочи Такева.

70% от учителите или са имунизирани, или са преболедували инфекцията. В изискванията на пандемия би трябвало да се взимат ексцентрични решения, с цел да има време да се затвърди материалът, който е взет или да се преподава този, който е изтърван. Управлението на образованието в рецесия е извънредно значимо, тъй като в случай че не е пандемията, ще е е нещо друго, настоя Такева за това дали новата образователна година би трябвало да стартира по-рано.

Яна Алексиева от Асоциация „ Родители “ дефинира предлагането на Янка Такева като рационално, ограничения би трябвало да се вземат и да се види по какъв начин може да се поддържа системата. Децата, с цел да бъдат в учебно заведение, би трябвало да са в безвредна среда. Има доста огромен брой учители, които са заболели или карантинирани, което сигурно нарушава процеса, сподели тя. Трябва да бъдат взети най-щадящите ограничения и когато обстановката бъде овладяна, децата би трябвало да се върнат в учебно заведение, добави Алексиева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР