Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви две специални

...
Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви две специални
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев обяви две специални награди на „Соло акт“ фест

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев разгласи две специфични награди за артисти, показали се в „ Соло акт “ фест в Габрово. Това стана по време на конференция, извършена на 6 април 2022 година в габровския трагичен спектакъл. Наградите са под формата на удостоверения, издадени от Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов. Чрез тях известният в Холивуд български артист подарява две места на млади, надарени артисти, които ще вземат участие в майсторския му клас тази есен. Участието им се поема с цялостна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Христо Мутафчиев добави, че ползата към фестивала тази година е голям.

Експертното жури на „ Соло акт “ ще присъди кои ще са носителите на двете удостоверения. Изборът ще е сред всички показали се артисти по време на форума.Решението подборът да стане на габровския фестивал е персонално на Димитър Маринов. За трагичен спектакъл „ Рачо Стоянов “това е самопризнание, което се дължи на работата и продукцията, основана през последните години. Председателят на САБ съобщи, че най-лесно би било премиите за присъединяване в майсторския клас да се разпределят сред номинираните млади гении за „ Икар 2022 “ за дебют. Димитър Маринов самичък избира габровския спектакъл и фестивала на монодрамата„ Соло акт “, където подарява двете удостоверения. С това той показва своята признателност към българския спектакъл и прави оценка напъните на извънстоличните културни институти, които основават конкурентни артикули с висока художествена стойност. Желанието му е било самичък да връчи премиите на отличените участници като специфичен посетител на събитието. В момента е зает със снимането на един от най-рейтинговите сериали в Съединени американски щати. Договорът му не му разрешава да отсъства и да пътува в Европа, поради променената интернационална конюнктура.

Очаква се Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов да се организира през октомври-ноември 2022 година В нея артистът ще образова млади гении по какъв начин да застават пред камера, по какъв начин да вземат участие и показват качествата си в кастинг. Той ще показа своя опит с участниците и ще им показа американската система за подготовка на артисти за кино, телевизия и реклами. По думите на Петко Койчев – шеф на габровския спектакъл, персони като Димитър Маринов и Мария Бакалова, които са сполучливо осъществени на международната сцена, демонстрират на младите актьори, че Холивуд не е толкоз надалеч или неосъществим. Едни от задачите на репертоарните театри като държавна такса „ Рачо Стоянов “ е да основават все по-добри художествени творби, да построяват създатели и да възпитават аудитория. Той добави, че това е най-посещаваното издание на фестивала на монодрамата до момента. Няма театър, където публиката да е била под 50%, което е триумф както за селектираните участници, по този начин и за габровския спектакъл като уредник.

Христо Мутафчиев показа за взаимните старания на Министерство на куртурата и Съюза на артистите да запазят стопроцентово застраховане на фонд „ Работна заплата “ за държавните културни институти. Настояване на САБ е този механизъм да се резервира за интервал от време след приключването на изключителното състояние, тъй като публиката към момента мъчно се връща в залите. Двете години пандемична конюнктура са довели до зрителски отлив за доста културни институти от държавния и самостоятелен бранш. От САБ ще упорстват за нарастване на заплатите с 25% за хората в театралните изкуства. Христо Мутафчиев приказва за другите стратегии, по които работят взаимно с Министерство на културата и Министерство на труда и обществената политика. Това са „ Мелпомена “ и „ Старт в театъра “, които дават опция на театралните трупи да обновяват съставите си и да наемат нови чиновници заадминистрацията и техническите служби. Съвместно с Министерство на образованието се създава нова стратегия за спектакъл в учебните заведения. Тя ще разреши на артисти и театрални експерти да образоват деца и младежи като част от просветителния развой.

В последния ден на фестивала – 7 април, ще се организира формалната гала по закриването и награждаването. Експертното жури ще дефинира носителите на шест награди в пет категории. Наградите са: „ Изкуството на артиста в моноспектакъла “ – присъжда се за мъжка и женска роля; „ Изкуството на режисьора в моноспектакъла “; „ Изкуството на художника в моноспектакъла “; „ Изкуството на композитора в моноспектакъла “ и „ Най-добър театър “.

Алтернативното жури на публицистите ще връчи премията „ Гласът на медиите “. Публиката ще дефинира своя любимец измежду постановките посредством премията „ Гласът на публиката “. Ще има още една специфична изключителна премия, която ще се връчи от името на габровските театрали по тяхно предпочитание.

Осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „ Соло акт “ се организира от 2 до 7 април 2022 година в Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР