Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов е на

...
Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов е на
Коментари Харесай

Машинното гласуване - архаично и типично за слаби демокрации според Кирилов

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов е на мнение, че машинното гласоподаване е архаично и типично за слаби демокрации. Пред Българска национална телевизия той даде образец с Венецуела, където президентът Николас Мадуро, по думите му, бил определен с 1.5 милиона подправени гласове. Нямало гаранции.

Според Кирилов машинното гласоподаване е към този момент дискредитиран способ. ГЕРБ са срещу този способ. Те също по този начин постоянно се разграничавали машинното от електронното отдалечено гласоподаване. В Съединени американски щати да вземем за пример машините били за сканиране на бюлетината.
 ЦИК призна, че не може да подсигурява сигурност за избор при всеобщо машинно гласоподаване
ЦИК призна, че не може да подсигурява сигурност за избор при всеобщо машинно гласоподаване

Бюлетините ще са без номерация и поставят видеонаблюдение в секциите

И въпреки всичко - за евроизборите в страната машините за гласоподаване ще бъдат 3 000. За идните локални избори щяло да има 6 000 машини за гласоподаване. След това всичко щяло да се случва на машини.

По думите на Кирилов отчети в ЦИК сочели, че електронното отдалечено гласоподаване не може да се вкара по настоящия закон . Дори социалистите признавали, че това щяло да бъде свръх разход.
 Стойнев желае да влезем в 21 век с машинно гласоподаване
Стойнев желае да влезем в 21 век с машинно гласоподаване

Александър Ненков от ГЕРБ не желае страната изхарчи 50 милиона лв. напразно

Относно преференциалния избор шефът на правната комисия в Народно събрание уточни, че сегашните прагове ще бъдат непокътнати след решението на Изпълнителната комисия.
Както към този момент стана ясно обаче, ГЕРБ не били съгласни с останалите текстове, върнати с ветото на президента Радев - за машинното гласоподаване и за обжалваемостта на актовете на изборните комисии. Към момента по тези въпроси се водели диалози с останалите парламентарни групи.
 Над половината българи не чакат почтени избори Обновена
Над половината българи не чакат почтени избори

50% от българите виждат ГЕРБ и Движение за права и свободи в скрита коалиция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР