Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета на

...
Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета на
Коментари Харесай

Борисов разпореди да не се изпълнява решението за плажа Силистар

Председателят на Политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не извършва решението на Общински съвет - Царево по проблема „ Силистар “.

Борисов е упълномощил на кмета на Царево да не извършва решението до цялостното увещание на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево.

Според природозащитниците в рамките безусловно на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плаж Силистар на място, където преди години е имало постройки на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Цялата скица е опит да се прокара казус, от който след това да се възползват и други притежатели на парцели и по този начин Силистар да бъде изцяло застроен,.

Според тях цялата скица е противозаконна.

Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил плануван за застрояване от териториално-устройствения проект (ТУП) на Община Царево от 1998 и от нелегално признатия общ организационен проект (ОУП) на община Царево от 2008 година, чието деяние сега е спряно, до момента в който се изчаква актуализацията му по отношение на българското и европейско законодателство.

Съгласно последния препоръчан вид на Общ устройствен план от 2018 година, в региона на Силистар не се планува никакво вилно строителство, не престават еколозите. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но даже този разкритикуван Общ устройствен план не е минал екологична оценка и оценка за съгласуемост с задачите на Натура 2000.

Също по този начин капиталовият план е в нарушаване на разпоредба на районното министерство (МРРБ) да не се утвърждават подробни устройствени проекти (ПУП) на парче преди приемането на Общ организационен проект (ОУП) на Община Царево, показват те.

Коалицията „ За да остане природа в България “ се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и основния прокурор Сотир Цацаров да подхващат нужното да бъде спазено българското и европейско законодателство. Ако Община Царево фактически одобри това решение през днешния ден, чакаме двете институции да апелират решението й в съда в най-кратки периоди.

Природозащитниците напомнят случая „ Златна перла “ с построения нелегално ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който парцели бяха закупили даже английски и други задгранични жители. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше опустошен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР