Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика

...
Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика
Коментари Харесай

Румен Петков се срещна с посланика на Казахстан у нас Н. Пр. Темиртай Избастин

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Казахстан у нас Н. Пр. Темиртай Избастин.

Във фокуса на диалога бяха взаимоотношенията сред България и Казахстан, които са с 30-годишна история. Преди три десетилетия се откриват дипломатическите връзки сред нашите две страни, където основно място има президентът Георги Първанов и изключителни заслуги – Ивайло Калфин, като външен министър.

По време на срещата Петков сложи пред посланика въпроса за кирилицата в Казахстан – тематика, пред която страната се изправи преди пет години. Към днешна дата кирилицата се резервира като публична писменост в страната, включително и в обучителния развой. Руският език е формален там, а казахският – държавен, като и двата се употребяват във всички сфери. Независимо, че кирилицата се резервира в вероятност, жителите на Казахстан получават опция да употребяват и латиницата в писмената си тирада, изясни Н. Пр. Темиртай Избастин. Румен Петков изрази доволство и сподели, че кирилицата е писменост, с която България е исторически обвързана.

Тема бе и извършеният в Казахстан референдум, където един от значимите въпроси е разширение на пълномощията на Народното събрание, подсилване на локалните органи на самоуправление и гарантиране на демократичните процедури.

В диалога бе маркирана нуждата от нова динамичност в търговско-икономическите връзки сред България и Казахстан, като евентуални основни браншове за двете страни е туризмът и конфекционната и мебелна промишлености от българска страна – сфери, в които Н. Пр. Темиртай Избастин означи огромни благоприятни условия.

Румен Петков и посланикът на Казахстан реализираха сделка в КУЛТУРЕН САЛОН АБВ да бъдат показани казахски създатели, преведени в България, както и пред казахстанската аудитория – наши създатели, преведени на казахски език.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР