Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник

...
Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник
Коментари Харесай

Румен Петков бе гост в най-влиятелната йорданска медия Ал Достур

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, консултант в Политическа партия АБВ по връзките с Близкия изток и арабските страни, са в Йордания, където посетиха редакцията на най-влиятелната йорданска медия Ал Достур.

Главният редактор на вестника Мустафа Ал Раалат откри срещата с одобрение с добре пристигнали и прояви интерес за мнението на Политическа партия АБВ и нейния ръководител за избрани трендове в арабския свят – хроничният проблем и наслагванията в Палестина, отрицателните трендове през последната година в Ирак, седемгодишната революция в Сирия и очерта неговата оценка, че Йордания е остров на непоклатимост в района. Той акцентира категорично, че като прийом политиката на крал Абдула II е от казуса да се търсят всички реализации, с цел да се трансформира в позитив за Йордания.

Румен Петков уточни, че когато преди години огромните фактори в света поддържаха Арабската пролет, нямаше разбор и оценка на риска и това докара до разтърсвания в района, като цяло - резултатите в Палестина и задълбочаващите се проблеми, седемгодишната революция в Сирия докара до десетки хиляди почтени жертви и бежанци.

Прави чест на Йордания, че е една от страните, която приема бежанците и демонстрира изключителна грижа за тях, без значение от икономическите проблеми, които я връхлитат, вследствие на отрицателните трендове в района, уточни Румен Петков. С един образец той очерта днешната покруса в Ирак – преди месеци там, вследствие на гражданската война, починаха 1000 цивилни жители, 300 от които деца. И Международната общественост, някак „ свенливо “, премълча този факт, гузна от личната си некадърност да оцени казуса и да откри положителни решения.

Петков акцентира значимостта на това най-голямата медия на Йордания Ал Достур и българските медии да работят в партньорство, с цел да могат обществата на двете страни, които имат 60- годишни дипломатически връзки, да бъдат взаимно осведомени за процесите и трендовете и пое ангажимент да се търси решение на този въпрос. Румен Петков предложения основния редактор Мустафа Ал Раалат в България.

В срещата взе участие посланикът на България в Кралство Йордания Н. Пр. Димитър Михайлов, който в изявлението си очерта строго позитивната политика на България към Йордания и устрема за реализация на взаимно преференциалните ни връзки на всички равнища.

В края на срещата основният редактор на Ал Достур подари на Румен Петков, Анастас Терзобалиев и дипломат Михайлов копие от първия брой на вестника, който е излязъл през 1986 година. Те се разделиха с разбиране, че Политическа партия АБВ и йорданската партия „ Послание “ могат да играят основна роля в задълбочаване и развиване на връзките сред двете страни и в очакване на основния редактор Мустафа Ал Раалат да гостува в България преди визитата на крал Абдула II.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР