Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на ГЕРБ

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ: Предлагаме НС да задължи МС да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределни цени на горивата

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и някогашният енергиен министър Делян Добрев дадоха брифинг в Народно събрание. Те оферират въвеждането на пределна цена на горивата.

" Внесохме план за решение на Народно събрание за установяване на пределни цени на моторните горива. Считаме, че в миг на рецесии Народно събрание би трябвало още веднъж да вземе инициативета, която изрично и очевадно липсва при решенията на Министерски съвет. Предлагаме на сътрудниците от всички ПГ да обсъдим решение, с което да задължим Министерски съвет да вкара механизъм за установяване и използване на пределна цена в размер на 2,70 за литър на следните моторни горива - бензин А95, газьол (дизелово гориво) и природен газ (метан). Предлагаме пределните цени да се вкарат в интервала от 1 август 2022 година до 31 декември 2022 година " Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя добави, че в противоположен случай инфлацията ще продължи да се усилва, а с това и разноските на всяко едно домакинство и бизнес в страната.

Делян Добрев акцентира, че тъй като държавното управление е несъответстващо, се е наложило Народно събрание да вземе самодейността. Той напомни, че в актуализацията на бюджета са поставили таван на тока за потребителите.

По думите му има три аргументи за високата инфлация - цената на тока, цената на газа и цената на горивата. След като са въвели таван на цената на тока, в този момент от ГЕРБ предлага да се реши и въпросът с цената на горивата. " С това решение задължаваме Министерски съвет да си свърши работата ", добави той.

" Има проблем и държавното управление или не желае, или не може да се оправи с него. Ние надплащаме с един лев на всеки литър бензин. По-високата цена на горивата ще ни коства 3,5 милиарда лева Това са 200 млн. лева на месец. Очевидно е, че държавното управление не желае да се оправи с този проблем. Или не може да се оправи ", сигнализира Добрев.

" Има най-малко 3-4 пазарни механизма, с които може да се уравновеси пазара, да се възвърне справедливостта - да се наложи мито на съветския нефт, може да се предложат и други ограничения. Оставили сме независимост на Министерски съвет, с цел да избере метода, с който да реализира това ", добави националният представител от ГЕРБ-СДС.

" Получихме покана на следващия ден в 11.00 часа от Румен Радев. Ще върнем незабавно мандата и няма да излъчваме министър-председател. Ще участваме в съвещания, когато президентът ни предложения ", разгласи Десислава Атанасова.

Томислав Дончев отговори на въпрос за експертизата на Европейска комисия за тъй наречените " кюлчета и банкноти евро " в спалнята на Борисов. " Истината рано или късно става ясно. Тук единственото, което се двоумя е дали истината е излязла рано или е излязла късно. Това е единственото ми съмнение. Очаквам всички неистини и клюки, с които бяхме удряни последните две години, колкото може по-скоро да бъдат разобличени ", сподели Дончев.

" Заради безпомощността на другите политически сили, които години наред не успяваха да ни победят в почтена политическа конкуренция, се стигна до потреблението на такива способи. Рано или късно всечки неистини, всички клюки ще бъдат опровергани. Искрено се надявам това да е единствено началото ", добави зам.-председателят на ГЕРБ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР