Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обвини регионалният министър

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обвини регионалният министър
Коментари Харесай

Десислава Атанасова обвини Андрей Цеков в нарушение на Изборния кодекс

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова упрекна районният министър Андрей Цеков в нарушаване на Изборния кодекс и Закона за гражданската регистрация поради проблема " Асен Василев не може да гласоподава в Хасково ". Министърът на районното развиване Андрей Цеков е изпратил писмо до всички кметове в страната с инструкции по какъв начин да поясняват наредбите в закона, които не разрешават да гласоподават на гласоподаватели без 6-месечна уседналост преди вота по непрекъснат или по сегашен адрес, заяви Десислава Атанасова в профила си във Facebook. Това оповести самата тя в профила си в обществената мрежа Фейсбук.

Ето какво гласи обявата на Атанасова:

Казусът " Асен Василев НЕ може да гласоподава в Хасково ".

За неосведомените къса последователност

ИК е въвел уседналост от 6 месеца по непрекъснат и сегашен адрес при гласуването за общински съветници и кметове.

Съответно ГРАО вярно е заличил Асен Василев от изборните описи в Хасково, България, защото адресната му регистрация е в чужбина.

Според Законът за гражданската регистрация, всеки български жител е задължен при смяна на адресната си регистрация в 30 дневен период да уведоми общинската администрация.

Асен Василев не е извършил това свое обвързване и заради тази причина НЕ участва в изборните описи по сегашен адрес в Хасково, т.е. НЕ са налице основанията да бъде отстранен от листата на заличените лица.

Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини " пояснява " разпореждания на закона, макар напътствията на ЦИК от 04.08.2023г и в безусловно нарушаване им " указва " по какъв начин да действат при използването на чл.39 от ИК.

Министърът на Министерство на регионалното развитие освен надвишава пълномощията си, само че очевидно нарушава и Изборния кодекс.

Апелирам, всички кметове на общини в България да съблюдават прецизно наредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо.

‼️Никой не е над закона.

Закон за гражанската регистрация

Чл. 99. (В мощ от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в период 30 дни да съобщи смяната на сегашния си адрес.

(2) (Изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 96 от 2004 година, изм. - Дъждовни води, бр. 55 от 2015 година, в действие от 21.07.2015 г.) Адресната карта за смяна на сегашен адрес се подава до органите по член 92, алинея 1 в общината, региона, кметството или обитаемото място, където лицето живее. Когато български жител живее в чужбина, адресната карта за смяна на сегашен адрес се подава до органите по член 92, алинея 1 в общината, региона, кметството или обитаемото място по непрекъснат адрес. Адресната карта се обработва незабавно за актуализация на Национална база данни " Население ".

Изборен кодекс

Чл. 36. (1) (Изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) Избирател, чийто непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави документално до кмета на общината, региона, кметството или до кметския наместник и съдържа единния цивилен номер на гласоподавателя, типа и номера на документа му за идентичност и автограф или посредством електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството. В електронното заявление гласоподавателят вписва имената си по документ за идентичност, типа и номера на документа за идентичност, датата, мястото и органа на издаването, единния си цивилен номер, съпоставя непрекъснатия и сегашния си адрес и показва телефонен номер, като автограф не се изисква. Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " прави инспекция на данните в постъпилите електронни заявки автоматизирано по едно и също време с подаването им.

(2) При избори за общински съветници и за кметове настояването по алинея 1 се прави, при изискване че гласоподавателят има сегашен адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното обитаемо място. В настояването по алинея 1 се показва и датата на адресната регистрация по сегашен адрес.

(3) (Изм. - Дъждовни води, бр. 98 от 2014 година, в действие от 28.11.2014 година, доп. - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) Органът по член 23, алинея 1 по сегашен адрес предава информация за подадените претенции по алинея 1 на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " в Министерството на районното развиване и благоустройството не по-късно от 12 дни преди изборния ден за автоматизирано регистриране на гласоподавателя в изборните описи по сегашен адрес и заличаването му от изборния лист по непрекъснат адрес. Изречение първо се ползва надлежно и за електронните заявки, подадени през интернет страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване ".

(4) След вписването на гласоподавателя в изборния лист по сегашен адрес не може да му се издава уверение за гласоподаване на друго място.

Указания на ЦИК от 04.08.2023г.

Централната изборна комисия одобри нарочни инструкции по отношение на използване на правилото на уседналост за идните на 29 октомври локални избори.

Гласуващите и претендентите би трябвало да са живели минимум през последните шест месеца преди датата на вота в съответното обитаемо място. За претендентите и гласоподавателите български жители " уседналост " значи да имат адресна регистрация и по непрекъснат, и по сегашен адрес на територията на България, като най-малко единият от тях да е в обитаемото място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това значи, че ще могат да упражнят правото си на глас по сегашния си адрес, в случай че той е регистриран към същата дата и, в случай че е подадено заявление за регистриране в изборния лист, по сегашен адрес.

Ако сегашния адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласоподава единствено по непрекъснатия. Избирателите, които са трансформирали адресната си регистрация в друго обитаемо място след 28 април, имат право да гласоподават по предходната си регистрация, където са включени в изборните описи.

Припомняме, че на първия тур от изборите през миналата неделя стана ясно, че финансовият министър няма право да упражни правото си на глас в родния си град Хасково, защото адресната му регистрация е в Съединени американски щати. Според напътствията на ЦИК гласуващите и претендентите би трябвало да са живели минимум през последните шест месеца преди датата на вота в съответното обитаемо място.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР