Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е гневен на

...
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е гневен на
Коментари Харесай

Пеевски е гневен на Радев: „Цирковото куче“ на Нинова да подаде оставка

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски е ядосан на президента Румен Радев. По-рано през днешния ден президентът сезира Конституционния съд против избора на нови съдии. А депутатът от Движение за права и свободи прикани – да си подаде оставката незабавно!

„ Румен Радев просто си анонсира проектчето „ 3 март “. Затова този проруски президент се пробва да влезе във война с атлантическото болшинство. Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка през днешния ден. Да си основе плана, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си “, съобщи Пеевски.

Според него обаче е президентът се опасява обаче да излезе като водач на тази партия

„ Пак ще постави някое „ бау-бау “ начело, както го е правил до момента и ще се скрие “, сподели още депутатът от Движение за права и свободи.

Той настоя президентът да реши дали е „ цирково куче “ на Корнелия Нинова, или ще става водач на партия.

„ Според мен той се опасява да основе партия, тъй като се опасява за имунитета си “, добави ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.

Пеевски изиска информация за това какво се случва с следствията, свързани с президента.

„ Да сте чули нещо за тях? Може би би трябвало да забележим в какви връзки е той с основния прокурор. Да не би да има каузи „ на трупчета “? Какво се случи със записания диалог, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е прикрито? От Гешев, от настоящия основен прокурор или някой различен? “, попита той.

„ Президентът, в случай че е заслужен, да излезе, да подаде оставка, да си направи партията, а да не отклонява вниманието с тематики, които са завършили. Темата с Конституционния съд завърши. Бяха определени двама почтени претенденти, които ще положат клетва в петък. Тема – няма “, безапелационен е Пеевски.

Румен Радев сезира Конституционния съд против избора на нови съдии

Днес президентът сезира Конституционният съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В претекстовете си президентът напомня новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.

Според президента тези правила са били нарушени

и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Налице е и умишлен опит на болшинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата. Президентът напомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция.

Подобен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционния съд

От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен. Затова президентът Румен Радев приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и условия.

Източник: 24 часа

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР