Председателят на партия Възраждане Костадин Костадинов е бил задържан от

...
Председателят на партия Възраждане Костадин Костадинов е бил задържан от
Коментари Харесай

Костадинов бил под дулото на автомати в Украйна, предаден от родните служби

Председателят на партия " Възраждане " Костадин Костадинов е бил арестуван от украинските управляващи при посещаване в страната на 6 март, като е имало действителна заплаха за живота му. Това показа персонално той на конференция в Българска телеграфна агенция.

Костадинов, както се разбра в неделя от обява в профила му във фейсбук, е бил на посещаване в Украйна. " Едно и също слънце грее над всички българи по света - без значение дали сме в Болград, Тараклия или Варна. Една и съща би трябвало да е загрижеността и на българските управници към българите, само че уви, не е. За мен обаче разлика няма. Нещо повече - тъкмо в този момент, когато в Украйна има война, а Молдова приема десетки хиляди бежанци, ние сме длъжни да помогнем на нашите сънародници и в двете страни ", написа той.

Костадинов посочи още, че бил първият български политик, посетил Украйна, а визитата му идва близо седмица, откакто към това го прикани министър-председателят Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. " Защо като сте подобен мъж, не сте там сега - в Одеса, с цел да водите автобусите и да спасявате българите, а не да упражнявате на празни реторики ", изострен бе тогава министър председателят.

Накратко историята е следната - Костадинов отишъл на планувано още преди 20 дни посещаване в град Тараклия в Молдова, където живее компактна българска общественост, с цел да взе участие в честванията на 3 март, които били планувани за 5-о и 6-о число на месеца. В следствие след започването на военните дейности в Украйна те били анулирани, само че Костадинов решил да отиде въпреки всичко до украинския град Болгород, намиращ се в непосредствена непосредственост. " В този миг бе нужно да покажем своята угриженост, още повече, че в републиканския бюджет бяха отделени 50 милиона лв. за филантропична помощ, минаваше към този момент седмица, а България не бе изпратила нищо ", сподели водачът на " Възраждане ".

" Бях наясно, че визитата ми в Украйна носи опасности, само че не поради дейности на украинската страна, а на българската. Затова никой не знаеше - нито от парламентарната група, нито даже фамилията ми ", разясни той. В последна сметка той влезнал в Украйна, придружаван от Иван Паслар, ръководител на регион Тараклия в Молдова, обитаем най-вече с българи и неговия водач. Очаквала ги обаче неприятна изненада - след към 2 часа били задържани от отряд, формиран от представители на украинските специфични служби, гранични войски и полиция.

" Влязох без никакъв проблем, пуснаха ни за 5 минути, което значи, че към оня миг никой е нямал визия кой съм, какъв съм. След към 2 часа и половина стартира моето търсене. Получихме уведомление, че ни търсят, незабавно влязохме по отношение на хората и ги попитах какво се случва. Трябваше да поднеса цветя на паметника на българските опълченци в Болград, трябваше да мина през катедралния събор там. Попитах ги мога ли да мина през паметника и храма, а те ми дадоха отговор, че по-добре да отида към границата, с цел да не стане по-лошо ", описа Костадинов. В последна сметка той и спътниците му били задържани, което било снимано от украинските служби, а паспортите им били отнети. " През този интервал (от към час) бяхме под дулото на автоматите. Четирима боеца ни бяха обкръжили и не ни разрешаваха да мръднем. "

Аргументът за ареста на партийния водач - имало информация, че бил ръководител на проруска партия, което, с оглед военното състояние, можело да резултира даже в разстрел. А информацията била предоставена от българското разузнаване.

В последна сметка обаче Костадинов и спътниците му били изведени живи и здрави от Украйна, само че той получил възбрана да посещава страната през идващите 10 години. " Благодарете се, че се разминахте единствено с това, тъй като другояче трябваше да ви разстреляме като съветски сътрудници ", споделили украинските силоваци.

" Мога да схвана украинците, тъй като те водят война и пазят страната си. Но не мога да схвана разузнаването на моята страна, което ме съобщи и безусловно подписа смъртната ми присъда. Големият въпрос обаче, а аз знам от кое място потегля цялата работа, е дали тази информация е предадена със знанието на висшето държавно управление, или непосредствено е пратена от американското посолство ", пита Костадин Костадинов. " На мене - майната ми, тъй като знам какво може да последва. Обаче измяната към мен се отразява в пъти повече на локалните българи. Защото по какъв начин си мислите, че те ще бъдат гледани от украинските управляващи, при изискване, че са се срещали с човек, умишлен от личната си страна? "

Политикът обаче отхвърли обаче да посочи в конкретика кой е бил въпросният Юда, предал го на украинците. Пита обаче - пращано ли е военно съоръжение на Украйна, макар уверенията на премиера, че това няма да стане.

Костадинов се разгласи още веднъж и срещу глобите по отношение на Москва, като анонсира още, че от партията му ще стартират акция за помощ на сънародниците ни в Украйна и Молдова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР