Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ

...
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ
Коментари Харесай

Делян Добрев притеснен от сделката за ЧЕЗ

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изрази паника дали новият покупател на ЧЕЗ има потенциала да ръководи такова сдружение. Вчера от „ ЧЕЗ Груп “ оповестиха, че Надзорният съвет е одобрил продажбата на българските активи на компанията на групата „ Инерком България “.

„ Нямахме никаква информация за договорката, в това число първата вест, която прочетох, че компанията „ Инерком “ купува ЧЕЗ, ми се стори подправена “, сподели Добрев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Според това, което написа в медиите, тази компания има 90 хиляди лева активи и е на загуба от 11 хиляди лева за предходната година и внезапно купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ – оборот от 2 милиарда лева, половината клиенти почти в България, една трета от мрежата ”, изясни Добрев.

„ Опасявам се до каква степен този нов покупател, в случай че това е истина и се стигне до прекачване на активите на ЧЕЗ на тази компания, ще има потенциал да ръководи един подобен бизнес ”, добави Добрев.

„ Надявам се Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР да създадат в действителност подробна инспекция. Надявам се, в случай че има нещо сиво, по този начин да се каже, то да бъде разкрито ”, сподели Добрев. Той уточни, че министърът на стопанската система Емил Караниколов през вчерашния ден е споделил, че евентуално и ДАНС ще ревизира купувача.

По-рано вицепремиерът Валери Симеонов също дефинира договорката за продажбата на ЧЕЗ като изненадваща.

„ Нямам визия каква е тази компания, не съм я чувал ”, разяснява по адрес на купувача Симеонов пред публицисти в Народното събрание.

„ Това е пазар, колкото и крупна да е договорката, тя е сред два търговски субекта, няма никакво съображение страната да се меси ”, сподели вицепремиерът.

По думите му, в случай че компанията има някакви задължения и престъпления, ДАНС може да се намеси.

Симеонов уточни, че регулаторите са на ход, дотолкоз доколкото би трябвало да издадат утвърждение, само че в случай че нямат съображение, не могат да не одобрят договорката.

„ Не може да се чака страната да се меси в такива частни покупко-продажби, по-скоро забавен е въпросът за какво страната няма никакви дялове в тези сдружения и не може да въздейства върху едни такива покупко-продажби ”, разяснява Валери Симеонов.

В отговор на въпрос Валери Симеонов отхвърли да има напрежение с единия от сътрудниците си в обединението „ Обединени патриоти ” - Волен Сидеров, който е и ръководител на парламентарната група.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР