Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова

...
Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова внесе предложение за премахване на лимитите на НЗОК

Председателят на парламентарната група „ Изправи се! Мутри вън! “ Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за здравното обезпечаване, с които се отстраняват лимитите на НЗОК за активността на лечебните заведения, оповестиха от пресцентъра на обединението.

С измененията биха отпаднали всички текстове от Закона за здравното обезпечаване, с които НЗОК разпределя активността по квоти сред лечебните заведения и отхвърля заплащане, в случай че се надвишат лимитите. Законопроектът анулира и възбраната за преструктуриране на лечебните заведения и въвеждането на нови действия в тях.

В претекстовете Манолова показва, че поради тази възбрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат повишените потребности от лекуване на заболели с COVID-19, а НЗОК не можеше да подписа контракти за заплащането на тази активност.

" Това докара до парадокса повече от половината болнични кревати да са незаети и в това време да се отхвърля хоспитализация на заболели в сериозно положение. Стигна се до там десетки лечебни заведения да водят правосъдни каузи против НЗОК за неплатена надлимитна активност ", акцентира тя и добавя, че в няколко свои решения Върховният касационен съд разгласи налагането на предели на лечебните заведения за нелегално и противоречащо на самата Конституция.

Манолова е безапелационна, че би трябвало да се работи неотложно, поради рекордните равнища на смъртност в България, достигнали рекордни стойности от 17,8 на 1000.

" И преди пандемията беше ясно, че лимитите на лечебните заведения, наложени през 2015 година, утежняват качеството на здравната помощ, основават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК ", написа още Манолова в претекстовете си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР