Председателят на парламента Вежди Рашидов подари на НБ Иван Вазов

...
Председателят на парламента Вежди Рашидов подари на НБ Иван Вазов
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: В Пловдив се научих да обичам хората

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов подари на НБ „ Иван Вазов ” богата палитра от книги на наши класици. Сред създателите са произведения на Иван Вазов, Христо Ботев, Пенчо Славейков, Елин Пелин, Пейо Яворов, Антон Дончев и Тончо Жечев. Те са предоставени от издателство „ Захари Стоянов ”, чийто шеф е Иван Гранитски.

Вежди Рашидов напомни, че библиотеката не е единствено място, където стоят книгите ни, а е съкровищницата, която пази паметта на нацията.



Преди да показа дарението си, известният ваятел прегледа деликатно 12-метровият стенна живопис на втория етаж на библиотеката, дело на Йоан Левиев, Димитър Киров и Христо Стефанов.

„ В това тежко, бездуховно време, хората отвикнаха от шума на хартията, който е най-приятната част от четенето. Имам уязвимост към Пловдив. Навремето, като си тръгнех към Кърджали, си споделях: Хайде, да видя Начо! И една седмица заставам тук. На връщането същото – ходенето до Кърджали ми отнемаше две седмици. Наслаждавах се на хората към Начо /Димитър Киров, Георги Божилов, Йоан Левиев, Христо Стефанов. б. р./- учех се от тях на нематериалност и морал. Това бяха морални хора със комплицирано отношение към живота. В този град се научих да обичам хората ”, сподели ръководителят на Народното събрание.



Скулпторът акцентира, че не можеш да обичаш близък си, в случай че не обичаш първо себе си. 

Издателят Иван Гранитски прикани да си напомним думите на евангелиста, който споделя: „ И светлината свети в мрака и мракът не я обзе. Истинската светлина, която е неръкотворна, е светлината на словото ”.



Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари за дарението.

„ И други споделят, че обичат Пловдив, само че при вас това е от сърце. Не са ли хора като вас, с господин Гранитски, новите будители в България. Живеем в комплицирано време – когато царува омразата. А вие потвърждавате, както споделя Апостолът на свободата: Не са ни нужни думи – каузи ни трябват ”, напомни кметът Димитров.  

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР