Председателят на парламента Росен Желязков беше принуден да обяви 15-минутна

...
Председателят на парламента Росен Желязков беше принуден да обяви 15-минутна
Коментари Харесай

Пеевски и Петков се скараха в пленарната зала

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беше заставен да разгласи 15-минутна отмора поради сериозен спор сред съпредседателя на парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков и ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той породи по време на дебатите за избор на подуправител на здравната каса. Точката беше вкарана изключително в програмата за работата на Народното събрание, само че не с поддръжката на " Продължаваме промяната - Демократична България ".
Прочетете още
За включването ѝ в програмата гласоподаваха ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и трима депутати от " ИТН ", " срещу " и " въздържал се " бяха " Продължаваме промяната - Демократична България ", Българска социалистическа партия и самостоятелният народен представител Радостин Василев, написа Дневник. 

Спорът сред Петков и Пеевски пристигна на фона на все по-голямото напрежение сред " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, откакто по-рано през днешния ден след няколко дни безмълвие от партията излязоха с позиция, в която декларират поддръжката си за премиера Никола Денков, който е подложен на непрекъсната рецензия от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В последните дни Пеевски няколко пъти остро атакува министър-председателя поради дейностите на държавното управление при снеговалежите и даже разгласи, че е подготвен да стане премиер и да извърши нужната работа. В отговор на позицията на групировката Пеевски заяви, че " Денков не може да се отбрани самичък, има потребност от батковци ".

Сцената се разви, до момента в който от трибуната представителите на " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България " се атакуваха по тематиката кой обслужва ГЕРБ и Движение за права и свободи. През това време вместо изказващите се камерите на малките екрани демонстрираха развълнуван спор сред Петков и Пеевски, в който се включи и Йордан Цонев.

Не бе допустимо да се чуе какво тъкмо си споделят те, само че в един миг водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова излезе на трибуната и изиска 15-минути отмора със следния мотив: " Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това напрежение ще ескалира. (...) Тук се размениха такива думи и такива взаимни обвинявания сред Пеевски и Петков, че това не може да продължава като ръководство на страната ", сподели Нинова и ги прикани да излязат извън и да се схванат като мъже.

След реакция от място на Пеевски Нинова се обърна към него с думите: " Не викай на мен господин Пеевски, главният провинен да стигнем до тази обстановка се споделя Бойко Борисов. " Думите ѝ провокираха смях в пленарната зала.

По-късно стана ясно, че от ПП-ДБ няма да поддържат кандидатурата на проф. Момчил Мавров за НЗОК.

" Има отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против претендента за подуправител на НЗОК- проф. Момчил Мавров и има подозрения за лобизъм за частни лечебни заведения. Затова ние се разгласяваме изрично срещу неговата кандидатура ". Това съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, разяснява, че парламентарната група преди две седмици е взелa решение, че няма да одобряват тази кандидатура. " Това беше споделено на ГЕРБ и Движение за права и свободи, и те през днешния ден благодарение на " Възраждане " вкарват тази точка в зала. Сега ние чакаме " Възраждане " като не вземат участие в гласуването, да създадат вероятен този избор. ГЕРБ приканиха да не гласуваме с " Възраждане ", в този момент вършат тъкмо това ", разяснява Христо Иванов. Той е безапелационен, че в случай че кандидатурата мине в зала, ще има политически последствия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР