Председателят на парламента Никола Минчев е роден със сребърна лъжичка

...
Председателят на парламента Никола Минчев е роден със сребърна лъжичка
Коментари Харесай

Шефът на парламента наследник на банкер милионер

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е роден със сребърна лъжичка в устата и е потомък на един от най-богатите българи на предишния век. Неговият прародител по майчина линия е популярният Никола Шавкулов – изтъкнат български банкер и търговец, съсобственик на една от първите компании за импорт и експорт на кожи – „ Братя Шавкулови “, написа вестник " Ретро ".

Никола Шавкулов е значима фигура за столичани и до през днешния ден, защото неговата къща е измежду паметниците на културата в София. Тя се намира на улица „ Георги Раковски “ № 98 и фасадата ѝ е към момента непокътната в достоверния ѝ тип. В нея обаче се обитават разнообразни офиси на компании и други търговски обекти, измежду които и кебапчийницата на началник Виктор Ангелов. Емблематичната постройка е вдигната още през 1925 година и е в жанр виенски сецесион. Има два входа и три жилищни етажа.

Още по време на градежа ѝ се прочува с това, че има асансьор в спираловидната стълбищна клетка с две порти, дело на швейцарската компания „ Шиндлер “. Като по знамение постройката оцелява без вреди по време на бомбардировките над столицата през Втората международна война. Прадядото на Никола Минчев обаче съумява да я населява едвам 5 години, тъй като умира през 1930-а.

В наследството си той задължава наследниците си да отделят по 20 000 тогавашни лв. в продължение на 5 години за дарения на сиропиталището „ Битоля “, ръководено от Македонското женско благотворително сдружение, защото той е роден в Прилеп и вечно остава обвързван със своя край.

Днес къщата, която е била национализирана през 1947 година, не е благосъстоятелност на неговия правнук и фамилията му. Наследниците на Шавкулов не не престават комерсиалните му инициативи и не е ясно по какъв начин и защо са употребявали насъбраното от него благосъстояние в размер на милиони.

Любопитна детайлност е, че и другият прародител на Минчев също не е бил инцидентен човек. Става дума за Сирко Станчев, който е бил два мандата народен представител преди 9 септември 1944 година Той е един от народните представители, подписали декларацията за спасяването на българските евреи. Бил е наказан на гибел от Народния съд. На негово име е кръстена улица в Златоград, а приживе той е бил и адютант на цар Борис III.

За родителите на Никола Минчев се знае малко. Майка му Весела, кръстена на своята баба – брачна половинка на Никола Шавкулов, има славата на един от най-хубавите експерти по финансовите пазари, почитан съдия в такива разногласия. Тя е и първият ръководител на Комисията по скъпи бумаги след основаването ѝ. По-късно Весела Минчева е един от стълбовете в адвокатската фирма „ Гугински, Джингов, Величков и Кючуков “, в която и синът ѝ работи допреди да напусне през този септември, с цел да прави политическа кариера. Бащата на новия парламентарен началник също е юрист, експерт в наказателните каузи, а самият Никола Минчев пък е женен за юристка – брачната половинка му Силвия. Твърди се, че преди да стане началник на Народното събрание, е прибирал хонорар по 150 евро на час. На новия си пост той получава заплата от страната в размер на 7650 лева Освен това се употребява със длъжностен мерцедес и защита от НСО, както и вила в резиденция „ Бояна “, където се реалокира да живее с жена си и двете им деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР