Председателят на парламента на Ливан потвърди, че е постигнато споразумение

...
Председателят на парламента на Ливан потвърди, че е постигнато споразумение
Коментари Харесай

Исторически преговори между Ливан и Израел за морската им граница

Председателят на Народното събрание на Ливан удостовери, че е реализирано съглашение за работна рамка за осъществяване на извънредно редки, непреки диалози с Израел за дългогодишния спор за морската граница сред двете страни, осведоми " Таймс ъв Израел ".

Израел заяви за диалозите в събота. Енергийният министър Ювал Щайниц ще води израелската делегация. Днешното известие на ливанския ръководител на Народното събрание Набих Бери е първото удостоверение на Бейрут , че ще се водят такива договаряния.

В известие Щайниц също удостовери, че стартират договаряния с Ливан.

Израел и Ливан не са открили дипломатически връзки и механически са в положение на война . И двете страни имат искания към 860 квадратни километра територия в техните изключителни стопански зони в Средиземно море.

Американски дипломати организират дипломатически совалки сред двете страни и упорстват за директни диалози от години.

Бери заяви, че с посредничеството на Съединени американски щати диалозите ще се проведат в централата на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в южния граничен град Накура. Той не уточни по кое време тъкмо ще стартират, само че израелски представител сподели, че ще се проведат през октомври.

От Организация на обединените нации оповестиха, че са подготвени да посредничат.

Индиректни договаряния значи, че ливанските договарящи няма да беседват непосредствено с членове на израелската делегация, а посредством представители на Организация на обединените нации.

Съединени американски щати посредничат сред Ливан и Израел от 2010 година до постигането на пробив през юли, когато бе контрактувана работната рамка за непреки диалози , сподели още Бери.

Държавният департамент на Съединени американски щати приветства историческите договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР