Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че е поставила въпроса

...
Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че е поставила въпроса
Коментари Харесай

Парламентът може да не заседава всяка седмица |

Председателят на Народното събрание Ива Митева заяви, че е сложила въпроса пред сътрудниците си по какъв начин да бъде провежда работата на Народно събрание - дали да има съвещания всяка седмица. Тя уточни, че в множеството страни се възприема метод за периодично повтаряне на пленарна зала с комисии. Митева сподели това след първото съвещание на краткотрайната комисия за разработване на план на устав за активността на 46-ото Народно заседание. Сега депутатите заседават от сряда до петък, а съвещанията на комисиите са след обед от вторник до четвъртък.

Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласоподаване преди да е извършено публично разискване и преди отчетът да е качен на интернет страницата на Народно събрание, сподели пред публицисти Митева и уточни, че всички заинтригувани страни имат право да участват на разискванията в комисиите.

В същото време планът на нов устав планува да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно заседание, че всеки законопроект, импортиран от народни представители, минава наложителни публични съвещания по Закона за нормативните актове. Моето персонално мнение и на сътрудниците е, че това е на ръба на Конституцията, разяснява Митева. Тя уточни, че всеки депутат има право на законодателна самодейност, а и досегашният текст е неразбираем и на процедура стопира работата на комисиите. Така ще има публични разисквания на законопроектите на народни представители, само че те няма да блокират законодателната им самодейност, обясниха членове на комисията.

Промените плануват обединение на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на индивида и жалбите. Ще има обособена Комисия по туризъм и обособена Комисия за българите в чужбина. Първоначалният план предвиждаше да са подкомисии, само че от " Изправи се БГ! Ние идваме " и от " Демократична България " възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и цифровизация и Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, публичен ред и надзор на службите се основава подкомисия по използването и потреблението на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за надзор на активността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за надзор на обществените средства и подкомисия по европейските фондове.

Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да резервират мястото си в непрекъснатите комисии, а съответната парламентарна група да добавя квотата си в комисиите. В такива случаи ще се уголемява съставът на комисиите.

От Движение за права и свободи показаха, че е противоконституционно нечленуващите в Народното събрание група депутати да бъдат лишени от присъединяване в комисии. Затова краткотрайната комисия разиска да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Всеки депутат ще може да бъде определен в управлението единствено на една непрекъсната комисия, плануват още измененията. В комисията беше подложен въпросът дали заместник-председател на Народното събрание може да бъде и ръководител на комисия. В момента правилникът на Народно събрание не планува такава опция.

Времето за възражения по метода на водене се понижава от 2 на 1 минута. Предложението направи ръководителят на Народно събрание Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и би трябвало персонално да се гласоподава, уточни тя.Относно договарянията за бъдещо ръководство, Митева сподели, че не взе участие в тях, само че е поканена в срещата " Правосъдие " през днешния ден.

Утре краткотрайната комисия по правилника ще продължи работа. Заседанието е от 11.00 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР