Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че Северна Македония

...
Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че Северна Македония
Коментари Харесай

Мицкоски : Има вариант да излезем от договора за добросъседство с България

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски счита, че Северна Македония няма потребност от техническо държавно управление, което съгласно изборния закон в страната и договорът от Пържино от 2015 година ръководи страната 100 дни преди провеждането на парламентарни избори.

В изявление по Канал 5 Мицкоски съобщи, че партиите в страната би трябвало да се схванат за отменяне на техническото държавно управление за идните през 2024 година избори и че това решение може да бъде взето с идните промени в Избирателния кодекс.

Мицкоски вижда претендентът на партията си в президентските избори като победител, а ВМРО-ДПМНЕ, съгласно него, ще завоюва 61 от 120-те места в Народното събрание на страната. Той отхвърли да отговори съответно на въпроса дали е подготвен за необятна коалиция, а във връзка с измененията в конституцията повтори тезите си, че „ под български диктат промени няма да има ”.

" ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за контракта за добросъседство с България, тъй като тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от държавното управление. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от държавното управление, има вид да излезем от контракта, в случай че забележим, че обстановката с България е такава, че няма благоприятни условия за договаряния или превъзмогване на разликите. Но тогава би трябвало да забележим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е отбрана на националните и държавни ползи ”, уточни Мицкоски.

Според него няма потребност България да слага нови претенции към Северна Македония, тъй като всички български претенции са в преговорната рамка и другите документи, които държавното управление на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласоподаване в Народното събрание.

„ Авантюристичният акт на настоящето държавно управление направи по-комплицирано всичко това. Това (преговорната рамка) в този момент е действителност, само че действителност са и 14-те присъди от Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. И се оказва, че не е отговорна България, която не желае да извърши тези присъди, отговорно е ВМРО-ДПМНЕ, което не е преговаряло за тази преговорна рамка и отхвърля да я одобри. Реалност е и резолюцията в българския парламент, в която не се признава македонския език. Затова би трябвало да преизпитаме полезностите, в които имаме вяра, с цел да забележим дали са едни и същи. Ако Европейски Съюз за доста по-маловажни въпроси може да ограничи или спре европейските структурни фондове за Унгария или Полша и по геостратегически аргументи Северна Македония в действителност би трябвало да стартира този развой (на преговори), а България една четвърт не може да направи без структурните фондове, тогава дано да забележим за какви полезности и идентични стандарти приказваме ”, сподели Мицкоски.

От ръководещия СДСМ незабавно реагираха на изявлението на Мицкоски.

„ Проевропейската коалиция, водена от СДСМ, ще завоюва изборите и претендентът за президент, препоръчан от СДСМ, ще бъде президент на страната. След изборите СДСМ още веднъж ще сформира проевропейско съдружно държавно управление, а Димитър Ковачевски още веднъж ще бъде министър-председател ”, обявиха от ръководещия СДСМ и показаха, че успеха на проевропейския блок, воден от тях, „ подсигурява, че ще докара страната до пълноправно участие в Европейски Съюз ”.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР