Председателят на Окръжен съд-Силистра Пламен Неделчев отчете дейността на Окръжен

...
Председателят на Окръжен съд-Силистра Пламен Неделчев отчете дейността на Окръжен
Коментари Харесай

През 2023 година в Окръжен съд-Силистра са постъпили общо 988 дела

Председателят на Окръжен съд-Силистра Пламен Неделчев регистрира активността на Окръжен съд-Силистра, Районен съд - Силистра, Районен съд – Дулово и Районен съд – Тутракан, за миналата 2023 година.

Гости на годишното отчетно заседание бяха Ванухи Аракелян - Председател на Апелативен съд - Варна, Теодор Желев - Заместник областен прокурор на Окръжна прокуратура-Силистра, Маргарита Славова - арбитър в Административен съд-Силистра, Димчо Кьосев - Председател на Адвокатска колегия-Силистра, административни ръководители и магистрати от съдилищата в правосъден регион - Силистра.

През 2023 година в Окръжен съд-Силистра са постъпили общо 988 каузи. Образуваните цивилен каузи са общо 469 броя или 47%, търговски каузи 57 броя или 6%, и наказателни каузи 461 броя или 47%.

През 2023 година общия брой на цивилен и наказателни каузи за разглеждане в Окръжен съд е 1206 броя, а свършените каузи са 1051 броя. (Уточняваме, че броят на прегледаните каузи е друг от броя на постъпилите, защото в отчетната година има каузи на произвеждане от предишни години).

Огромен е общият % на делата в съда, завършили в тримесечен период, изключително при наказателните каузи – 93.11%, и надлежно цивилен и търговски каузи, завършили в тримесечен период – 77.27%.

Общо за 2023 година откритите правосъдни съвещания в Окръжен съд-Силистра са били 834 броя, или 83 % от всички планувани каузи.

С максимален дял в окръжния съд са откритите съвещания по гражданските каузи – 379 броя, търговски 136 броя, или общо 515 каузи. Наказателните каузи с планувани открити съвещания са били 319 броя.

Минимален е броят на обжалваните или протестирани свършени каузи. От свършените 572 броя цивилен каузи са обжалвани 98 броя, от които 36 броя са доказани, 19 броя са променени и 17 броя са анулирани. При свършените 479 броя наказателните каузи са обжалвани или протестирани 32 броя, от които20 броя са доказани, 5 броя са променени и 2 броя са анулирани.

Показатели за районните съдилища в Силистра, Дулово и Тутракан:

Районен съд – Силистра е водещ с постъпили за разглеждане 3423, от които 2932 каузи са свършени, а от тях 2712 каузи или 92% са свършени в тримесечен период.

Районен съд - Дулово е с 1318 постъпили за разглеждане каузи, от които 972 каузи са свършени, а от тях 772 каузи или 78% са свършени в тримесечен период.

Районен съд - Тутракан – постъпили за разглеждане 1212 каузи от които 1072 каузи са свършени, а от тях 965 каузи или 90% са свършени в тримесечен период.

В Съдебен район-Силистра няма постъпили тъжби за бавност, което е позитивен резултат за срочността на работа на магистратите.

Председателят на Окръжен съд-Силистра поздрави всички магистрати и чиновници в Окръжен съд-Силистра, и Районните съдилища в Силистра, Дулово и Тутракан за професионалното и почтено справяне с отговорностите, и благодари за постигнатите отлични резултати. „ От индикаторите в отчетния отчет е видно, че и през миналата календарна година положените старания са довели както до опазване, по този начин и до значително повишение на качеството на правораздавателната активност в силистренски правосъден регион. “-каза Пламен Неделчев.

Председателят на Районен съд-Силистра, Мирослав Христов изрече голяма признателност към сътрудниците си магистрати, които през 2023 година са работили в мощно сведен състав, само че са положили старания да реализират качествена правораздавателна активност и да реализират впечатляващи резултати, което е видно във всички индикатори на доклада.

Председателят на Районен съд-Дулово, Емил Николаев показа, че от няколко години поставя старания да бъде възобновен третият съдийски щат в дуловския съд, с което би се възстановила естествената работа там.

Прокурор Теодор Желев поздрави магистратите за сполучливите резултати през 2023година, като регистрира, че по наказателните каузи това е доста добра оценка и за прокуратурата. Той се обърна особено към магистратите от Районен съд-Силистра, които с изключение на плануваните си каузи по график, са разгледали в извънредно къси периоди голям брой каузи, свързани с мигранти.

Адвокат Димчо Кьосев насочи поздравления към магистратите и чиновниците за постигнатите отлични резултати през 2023 година. Той означи, че Адвокатска колегия-Силистра поставя усърдие да обезпечава нужните служебни отбрани по делата с къси периоди, постоянно и в почивните дни. Адвокат Кьосев оцени като доста потребно за хората положителното служебно взаимоотношение на юристите със правосъдните сформира и правосъдната администрация в правосъден район-Силистра.

Председателят на Апелативен съд-Варна, арбитър Ванухи Аракелян поздрави магистратите и чиновниците за отличните резултати, които са постигнали.„ Много мощна, доста почтена, доста честна година за целият правосъден регион - Силистра. Приключилите каузи са повече от постъпилите и самичък по себе си този индикатор е извънредно добър. На второ място почит за доста високият времеви стандарт - над 90% от делата са завършили в тримесечен период. Много впечатляващо е, че нямате постъпили тъжби за бавност в правосъдния регион. Не на последно място са и доста високите индикатори за качеството на постановените актове. Впечатляващ е безусловно минималният % на обжалвани каузи. Това значи, че Вие, постановявайки Вашият правосъден акт сте съумели задоволително безапелационно да постигнете салдото на житейска и юридическа правдивост. Приемете моите поздравления, тъй като това, което отчитате го заслужава. “- с почитание сподели арбитър Аракелян в обръщението си към магистратите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР