Председателят на обявената извън закона в Русия правозащитна организация Мемориал

...
Председателят на обявената извън закона в Русия правозащитна организация Мемориал
Коментари Харесай

Правозащитната организация "Мемориал" спечели Нобеловата награда за мир! Александра Матвейчук от Центъра за граждански свободи: Руският народ ще отговаря за тази срамна страница от своята история

Председателят на оповестената отвън закона в Русия правозащитна организация " Мемориал " Ян Рачински разкритикува " безумната и незаконна " война на президента Владимир Путин в благодарственото си слово при връчването на Нобеловата премия да мир в норвежката столица Осло в събота, заяви CNN. Рачински описа, че съпротивата против Русия при Путин е наричана фашизъм и това се е трансформирало в " идеологическо опрощение за безумната и незаконна експанзия против Украйна ".
 
" Мемориал ", една от най-известните и уважавани групи за правата на индивида в Русия, работи за разкритие на закононарушенията и жестокостите от епохата на сталинизма в Съюз на съветските социалистически републики повече от три десетилетия до закриването й от Върховния съд на съветската федерация в края на предходната година. Тази година Нобелевският комитет удостои с Наградата за мир правозащитни групи от Русия и Украйна – " Мемориал " и Центъра за цивилен свободи, както и ограничения от независимост беларуски юрист Алес Бялецки, създател на правозащитния център " Вясна ". От името на Бялецки премията му получи неговата брачна половинка Наталия Пинчук.
 
 Правозащитната група Мемориал Правозащитната група " Мемориал " Източник: ВКонтакте
Пинчук произнесе тирада, в която описа за преследването на правозащитници и опозиционно настроени жители в Беларус, а по-късно прочете фрагменти от размишления и съчинения на намиращия се в беларуски затвор Бялецки, на който не е било разрешено да съобщи текста на нобелевското си слово.
 
" Днес в пандиза е цялата Беларус. Там лежат публицисти, политолози, профсъюзни водачи, измежду тях има доста мои познати и приятели… Съдилищата работят като конвейр, наказаните ги карат в пандиза, а на тяхно място идват нови талази политзатворници ".
 
" Ние мечтаем да построим нашето общество по-хармонично, спрадевливо и усещащо потребностите на своите синове и дъщери. Да реализираме самостоятелна, демократична Беларус, свободна от задгранична насила. Ние мечтаем, това да е страна, цялостна с топлота, в която да е привлекателно да живееш ".
 
" Аз съм правозащитник и заради това последовател на ненасилствената опозиция. По натура не съм нападателен човек, постоянно се старая да се държа отговорно. Но признавам, че положителното и истината би трябвало да умеят да се защитят ".
 
След Бялецки премията получи Ян Рачински. " Веригата от ненаказани закононарушения продължава, тя няма да се прекъсне от единствено себе си. И няма компромисно решение на този проблем. Уви, съветското общество нямаше силата да прекъсне традицията на държавното принуждение ", сподели Рачински.
 
" В продължение на седемдесет години, страната унищожи всякаква взаимност сред хората, атомизира обществото, изкорени всяка демонстрация на гражданска взаимност в него, трансформира го в безропотно и безгласно " население ". Днешното тъжно положение на гражданското общество в Русия е директна последица от непокореното минало ".
 
" При вземането на политически решения правата на индивида би трябвало да са също толкоз значими, колкото икономическите изгоди или сигурността. Този метод би трябвало да се ползва и във външната политика. Това е явно в образеца на Русия, която поредно унищожава личното си гражданско общество ", сподели ръководителката на Центъра за цивилен свободи Александра Матвийчук, която получи Нобеловата премия от името на организацията.
 
Според нея " светът даже не реагира съответно на акта на експанзия и анексирането на Крим, което стана първите сходни случаи в следвоенна Европа. Русия вярваше, че може да прави каквото си изиска ".
 
" Руският народ ще дава отговор за тази срамна страница от своята история и за желанието принудително да възвърне някогашната империя ", сподели Матвийчук.
 
Новите лауреати бяха отличени за " изключителни старания за документиране на военни закононарушения, нарушавания на правата на индивида и корист с власт " в техните страни. " Те в продължение на доста години предизвикват правото да се подлага на критика властта и пазят главните права на жителите ", се споделяше в изказване на Норвежкия Нобелов комитет през октомври, когато бяха оповестени спечелилите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР