Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, откри публичното обсъждане,

...
Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, откри публичното обсъждане,
Коментари Харесай

Председателят на ОбC Благоевград, Р. Тасков, представи годишния отчет за изпълнение на бюджета и инвестиционната програма на Община Благоевград 

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, откри общественото разискване, на което рапортува годишния доклад за осъществяване на бюджета, капиталовата стратегия на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и положението на общинския дълг за 2021 година.
Събитието се организира в зала „ 22-ри Септември “ на община Благоевград, като разискването мина в три стадия.
Представен бе годишният доклад за осъществяване на бюджета, след което спомагателна отчетна информация по Закона за обществените финанси и отправяне на въпроси и отговори по отношение на годишния доклад на Община Благоевград за 2021 година.
„ Поради спецификата на 2021 година – три Народни събрания, два състава на служебно и два на постоянно държавно управление – правната рамка, регулираща работата на общините, в това число и в частта по осъществяване на политиката за децентрализация, остана непроменена. Световната пандемия, въпреки това, напълно преподреди целите на всички публични системи.

Община Благоевград и Общински съвет поставиха старания макар сложните условия да обезпечат непрекъсваемост на най-важните обществени услуги, а също по този начин да поддържат бизнеса, макар понижението на приходите “, означи в отчета ръководителят на локалния парламент.

Годишния доклад за осъществяването на бюджета е импортиран за разглеждане от Общински съвет на съображение член 21, алинея 1, т. 6 от Закон за локалното самоуправление и локалната администрация, член 140 от Закона за обществените финанси, член 49 и член 52 от Наредбата за изискванията и реда за сформиране на бюджетната прогноза за локалните действия за идващите три години и за сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на общинския бюджет на община Благоевград и член 9, алинея 1 от Закона за общинския дълг.

Представен е по индикаторите, по които е признат, като неразделна част от него е годишния доклад за положението на общинския дълг и одитен отчет за осъществен финансов одит от Сметна палата.

В доклада се показва още, че Сметна палата показва мнение, че приложеният консолидиран годишен финансов доклад дава вярна и почтена визия за консолидираното финансово положение на община Благоевград към 31 декември 2021 година и за нейните консолидирани финансови резултати от активността и консолидираните й парични потоци за годината, завършваща на тази дата, в сходство с използваната обща рамка за финансово отчитане в обществения бранш, която се състои от стандартите, напътствията и сметкоплана по член 164 алинея 1 и 3 от Закона за обществените финанси.

От отчета за годишния доклад за осъществяване на бюджета излиза наяве, че личните доходи, отнесени към общите приходи, демонстрират дял на локалните приходи 27, 30% при приблизително за страната 31, 62%, т. е този индикатор е с 4, 32% по-нисък от междинното за страната, което още веднъж поддържа изказванието, че Община Благоевград поддържа прекомерно ниски равнища на налозите и таксите за битови боклуци, както и за административни и механически услуги, които от дълго време не дават отговор, както на разноските, които би трябвало да се финансират с тях, по този начин и на приходите на популацията.

Размерът на дълга като съответствие с плануваните доходи и изравнителна дотация е 36, 3% при 43, 15% приблизително за страната за 2021 година. Този индикатор за общината е намалял по отношение на 2020 година с цели 21, 7%, а за страната – с 9, 61%, което демонстрира, че подхванатите дейности на общинското управление за погасяването на остарели отговорности по контракти за заеми, както и предоговарянето на погасителните вноски по дълга е дало забележителен резултат.

Община Благоевград е завършила 2021 година с просрочени отговорности в размер на 6, 6%, което е с 3, 7 % повече от 2020 година. Причината за фрапантното повишение на този индикатор са дължимите отчисления по ЗУО за интервала 2011-2017 година, които към 30. 06. 2021 година са отразени като просрочени отговорности. Общият им размер към 31. 12. 2021 година е 5, 1 млн. лв.. Останалите просрочени отговорности са в размер на 2, 3 млн. лв., което съставлява почти 3% от размера на разноските в годишен аспект и демонстрира опазване на достигнатото равнище от 2020 година. За страната просрочените отговорности по общинските бюджети са приблизително 1, 4%, което е с 0, 4% по-малко от 2020 година.

Делът на отговорностите за разноски по бюджета от средногодишните разноски за последните четири години е 4, 8%, и е с 0, 7% по-малко от 2020 година.
Максималния размер на тези отговорности в края на годината, според Закона за обществените финанси, не може да надвишава 15%. Както е видно, Общината е спазила ограничаването на закона. Този индикатор сочи за финансова политика, ограничаваща вдишване на отговорности за разноски, които не са обезпечени с предстоящи доходи.

За страната този индикатор е приблизително 5, 2%.
Делът на поетите задължения по бюджета от средногодишните разноски за последните четири години е 30, 8%, което демонстрира с 4, 9 % по-малко от миналата година. Максималния размер на тези отговорности в края на годината според Закона за обществените финанси не може да надвишава 50%. Както е видно, общината е спазила ограничаването на закона. Този индикатор отразява всички задължения за разноски, без значение по кое време са били поети, които са останали неизпълнени/нереализирани към края на годината и подлежат на изпълнение/реализиране напълно или отчасти в идващите бюджетни години.

На провелото се обществено разискване участваха: Илко Стоянов, кмет на Община Благоевград, Мария Петрова-заместник-кмет по стопанска система,

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР