Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, даде редовната си

...
Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, даде редовната си
Коментари Харесай

Нови данъци и такси, по-високи цени на такситата в Благоевград, решават на сесия на ОбС

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, даде постоянната си конференция преди идното съвещание на локалния парламент, коeто ще се организира на следващия ден - 29 декември от 09:30 часа в зала „ 22-ри Септември “.

В предварителния дневен ред на последното за 2023 година съвещание са включени 34 точки. Сесията на Общински съвет Благоевград ще стартира с полагането на клетва от нов общински консултант, а точно Крум Добринов Стоилов от кандидатската листа на коалиция „ Продължаваме Промяната- Демократична България “.

Той влиза в локалния парламент на мястото на Станислав Кимчев, чиито права бяха предварително прекъснати, по негова молба подадена до ОИК, която излезе с Решение 340-МИ на 20 декември 2023г.

Веднага, откакто новия общински консултант постави клетва, следва да бъде запълнен състава на непрекъснатите комисии.

В дневния ред е включено също предложение от кмета на Община Благоевград Методи Байкушев, с коeто се желае одобрение на План-сметка за дейностите по член 66 от Закона за локалните налози и такси.

На съвещанието ще бъде прегледано и предложение от жители на Община Благоевград, съпроводено с подписка, в което се желае унищожаване на флага на Сърбия, който е ситуиран на фасадата на постройката на зала „ 22-ри Септември “.

Точките, които се чака да провокират най-сериозни диспути са под номер 7,8 и 9. Те са свързани с приемането на Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, приемането на Наредба за изменение на Наредбата за установяване размера на локалните налози на територията на община Благоевград и предлагането, по отношение на одобрение на общата бройка и конструкция на общинска администрация.

„ Темата провокира доста диспути, както измежду обществото, по този начин и в непрекъснатите комисии към Общински съвет. Наясно сме, че би трябвало да вземем значимо решение, само че не като данъкоплатци “, изясни Радослав Тасков и добави, че сходни диспути са доста отворени за популизъм.

„ Фактите и плановете, които бяха показани пред нас демонстрират, че са нужни промени. Таксите за боклук, които се събират от бизнеса и жителите са незадоволителни за покриването на разноските по тази услуга. Недостигът е в размер на към 6 млн. лева

Утре, когато би трябвало да гласуваме предлагането би трябвало да си зададем въпроса – желаеме ли да имаме по-добра улична мрежа, по-добри детски градини, по-чиста и зелена градска среда? Аз персонално ще поддържа предлагането “, акцентира той.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков прибави, че това, което прави мощно усещане е, че за първи път кмет на община застава с лицето си и споделя, че той предлага повишение на цените на локалните налози и такси, а не трансферира напълно отговорността върху локалния парламент.

В предварителния дневен ред на съвещанието на локалния парламент на следващия ден е включено и Предложение с входящ номер № 60-00-524/13.10.2023 година от Анита Коцелова, Заместник-кмет по икономическо развиване и ръководство на собствеността на Община Благоевград, оправомощена за Кмет със Заповед № 371-ЧР/21.09.2023 година на Кмета на Община Благоевград, по отношение на установяване на минимални и оптимални цени на километър пробег за осъществяване на таксиметрови транспорти на територията на община Благоевград. Ако то бъде утвърдено от общинските съветници, цените ще станат както следва:

- Дневна цена: 0.99 лева./ км. минимална цена, 1.30 лева./ км. оптималната цена;

- Нощна цена: 1.19 лева./км. минимална цена, 1.40 лева./км. оптималната цена.

Предложенията, включени в дневния ред на идното съвещание, са прегледани от непрекъснатите комисиите към локалния парламент.

Последното съвещание за 2023 година на Общински съвет Благоевград е на следващия ден с начален час 09:30 часа.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР