Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с

...
Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с
Коментари Харесай

Председателят на НСИ разсея съмненията на „Възраждане“ за изчисляването на инфлацията

Председателят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов се срещна с представители на партия „ Възраждане “. Причина за срещата с народните представители Димо Дренчев, Йордан Тодоров, Борис Аладжов и общинския консултант в СОС Деян Николов бяха подозренията на някои членове на партията по отношение на изчисляването на инфлацията за страната.

Председателят на Национален статистически институт отговори изчерпателно на всички въпроси на гостите от „ Възраждане “ за брутния вътрешен артикул, проучването на домакинските бюджети, обясни методологията за пресмятане на инфлацията, представляващи интерес за тях.

„ Целият ми живот е статистика. Аз съм академични учител и с политика не се занимавам. Няма да разреша никакво влияние и опити за интервенция върху работата на Национален статистически институт “, посочи доцент Атанасов на въпрос дали може да се въздейства при пресмятане на инфлацията.

Представителите на „ Възраждане “ желаеха подробна информация за методологията, потребителската кошница и метода на пресмятане на инфлацията. Двете страни се схванаха, че Национален статистически институт ще даде желаната информация по формален път в най-кратки периоди, откакто бъде поискана публично.

Нещо повече, доцент Атанасов даде обещание да ги предложения на среща с представителите на Евростат при идната наесен аудиенция, чиято цел е точно методологията за пресмятане на инфлацията и получените данни.

По-рано през днешния ден ръководителят на „ Възраждане “ разгласи, че е получено писмо от някогашни чиновници на Национален статистически институт, които разказват „ нередности “ в работата на институцията. След направена инспекция се откри, че подписите не подхождат на полаганите от тях в институционалните документи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР