Председателят на НС и неговите заместници да могат да участват

...
Председателят на НС и неговите заместници да могат да участват
Коментари Харесай

Голяма част от депутатите получавали над 10 000 лева заплата

Председателят на Народно събрание и неговите заместници да могат да вземат участие в управленията на непрекъснатите комисии. Това реши Временната комисия, която създава измененията в парламентарния устав на траялото повече от 6 часа съвещание, предава БНР.

Създават се две нови комисии - едната е  по туризъм. Втората е по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Тя ще има право да изслушва и организира разисквания с основния прокурор и ръководителя на Инспектората на Висш съдебен съвет. На всеки три месеца комисията ще изисква отчет от КПКОНПИ и може да задължава ръководителят и членовете да се явяват на чуване. 

На съвещанието беше признато депутатите да не са задължени да получават възнагражденията си по банков път, в случай че не желаят или нямат сметка и това провокира спор сред ръководителя на комисията Настимир Ананиев и депутатите от ГЕРБ Анна Александрова и Христо Гаджев. В него се намеси и националният представител от Демократична България Иван Димитров, който сподели, че няма банкова сметка и не желае да си открие.

" Има много огромна част от депутатите, които получат над 10 000 лв. ", сподели Ананиев. 

" Аз съм шокиран от тази информация, че има народни представители, които взимат заплата по-висока от тази на ръководителя на Народно събрание. Дълбоко се колебая да има подобен и това съгласно мен е неистина “, съобщи Гаджев.

" Имайки поради, че имаме главно заплащане, по-късно има добавки за комисии, по-късно има 1 % за стаж - това значи, че хората, които имат 30-40 години стаж ще получат 40% от горната страна върху това нещо. Няма потребност да гледаме фишове, с цел да сметнем, че това е изцяло допустимо, само че въпросът е, че тогава караме Народното събрание да влиза в догадка да нарушава закона, което за мен не е редно. Защо някои няма сметка в 21-ви век или може би е запорирана е някаква различен тематика “, изясни Ананиев.

" Има си закон, който споделя, че в случай че получавате сума над 10000 лева естествено, че това счетоводство няма да рискува и да наруши закона, а ще преведе парите по сметка и ще желае да даде си осигурите такава. По закон ти се поставят,  ако имаш предпочитание и си в границите до 10000 лева, може да ги вземеш на ръка! “, сподели Александрова.

Обсъждането на правилника влиза като точка в дневния ред на депутатите в четвъртък.

Коледната почивка на депутатите да бъде анулирана или понижена. Това е обсъждано през днешния ден на Председателския съвет в Народно събрание сред управленията на парламентарните групи, научи БНР. Окончателно решение още няма, само че надвива мнението тя да бъде лимитирана в дните директно сред Рождество и Нова година, като народните представители се върнат на работа още в първата работна сряда на януари. Окончателно решение ще бъде взето идната седмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР