Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата Ние помним“,

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата Ние помним“,
Коментари Харесай

Българският парламент почете паметта на жертвите на Холокоста с изложба

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата „ Ние помним “, която е в границите на Световната акция #WeRemember. Представянето на експозицията беше проведено от Групата за другарство България – Израел в 44-ото Народно заседание и посолството на Израел в София във връзка Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Спасени евреи има на всички места в Европа, само че България е единствената, която избави напълно еврейската общество в страната, съобщи Цвета Караянчева пред присъстващите на откриването. Председателят на Народното събрание акцентира, че това е голям принос, с който българите би трябвало да се гордеят. Това е исторически героизъм без аналог, който би трябвало да се учи като образец за кураж, хуманизъм и гражданска героизъм, добави Цвета Караянчева.

Тази светла следа в груповата ни памет постоянно ще подхранва самочувствието ни на пълноправни европейци, означи ръководителят на Народното събрание. Цвета Караянчева уточни, че България е образец за спокойно общуване, приемливост и съгласие. Международният ден в памет на жертвите на Холокоста е мотив да си кажем какъв брой е значимо да почитаме и зачитаме разликите между тях, съобщи тя и прикани през днешния ден още веднъж да повторим, че ние помним, тъй като без минало сме обречени да нямаме бъдеще.

Ние би трябвало да помним, да знаем предишното, тъй като да градиш бъдеще въз основата на предишното е човешко и рационално, акцентира ръководителят на Групата за другарство България – Израел и ръководител на Комисията по защита ген. Константин Попов.

Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан съобщи, че не е задоволително да се каже единствено „ в никакъв случай повече “, би трябвало да предприемем действителни дейности сходни неща да не се случват в бъдеще. Трябва да се борим с езика на омразата, да спрем нетолерантността, да предприемем съответни дейности по този начин, че такива прояви да не намират място в нашето общество, добави тя.

Участниците в откриването на експозицията позираха за обща фотография, държейки в ръце листове със заглавието на Световната акция – WeRemember.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР