Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на визита в

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на визита в
Коментари Харесай

Росен Желязков в Украйна: Подкрепата ни за Киев ще продължи

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на аудиенция в Украйна. Тя беше проведена при засилени ограничения за сигурност и условия на цялостна поверителност.

Днес Желязков организира среща с ръководителя на Народното събрание на Украйна Руслан Стефанчук и се обърна към депутатите в пленарната зала на висшата Рада - чест, оказвана на малко от евролидерите, да вземем за пример - Роберта Мецола.

Снимка: bTV Новините

“Тук, в дома на украинската народна власт, желая да потвърдя непоколебимата поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници и териториални води. От началото на тази война България дава на Украйна своята поддръжка във всички области – политическа, финансова, военна и филантропична. И ще продължим да го вършим колкото е належащо ”, сподели Желязков пред депутатите.

Снимка: bTV Новините

Речта му беше прекъсвана от овации в залата.

“Българската помощ за Украйна е постановена на най-високо равнище със седем решения на Народното събрание. Те плануват безплатно даване на украинската страна на бронирана транспортна техника, зенитно-управляеми ракети и муниции за автоматизирано стрелково оръжие, присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна и образование на украински военни санитари в България. Днес Украйна заплаща мъчително висока цена в човешки животи, с цел да пази полезностите на свободата и демокрацията. Ние осъзнаваме добре, че похищението над украинците заплашва ориста на целия либерален и свободен свят. Застрашената орис на всеки украинец, заплашва ориста на всеки един от нас ”, добави ръководителят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание удостоверил позицията на България, която беше измежду първите страни осъдили съветската експанзия

Той акцентира и ролята на Европа и България като източник на помощ за Киев.

“Европейският съюз ще даде на Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за идващите четири години. Tова е един явен сигнал за нашето единение и поддръжка за Украйна. Ние сме изцяло ангажирани и ще създадем всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че идващите генерации в никакъв случай няма да станат очевидци на такива зверства в актуалния свободен и либерален свят ", безапелационен беше Желязков.

Подписахме съглашение за съдействие в енергетиката и за задълбочаване на партньорството в отбранителния бранш

Той поздрави Украйна за решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. И добави - Украйна има почтено място в фамилията на Европейския съюз. Присъединяването на Украйна към Европейски Съюз е геополитически избор, който има цялостната поддръжка на България.

Желязков очерта и сферите, в които ние можем да помогнем на Киев - обучение, възобновяване на сериозна инфраструктура, енергетика.

„ Благодаря ти, България, за поддръжката “, сподели украинският президент

На финала на изявлението си Желязков разгласи, че България е надълбоко обезпокоена от военните дейности на Руската федерация в региона на Черно море и от възходящата милитаризация на Кримския полуостров.

Той се срещна на четири очи и с ръководителя на висшата Рада Руслан Стефанчук, който благодари на българския парламент и народ за голямата поддръжка, която оказват на Украйна.

Решенията за препдтавяне на военна и филантропична помощ са от голямо значение за нас и в никакъв случай няма да бъдат забравени. Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украйнските бежанци в България, сподели Стефанчук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР