Председателят на Културен клуб Иван Михайлов в Битоля Любчо Георгиевски

...
Председателят на Културен клуб Иван Михайлов в Битоля Любчо Георгиевски
Коментари Харесай

Прокурори разпитват председателя на клуб „Иван Михайлов” в Битоля заради ксенофобия

Председателят на Културен клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля Любчо Георгиевски през днешния ден ще бъде разпитан в локалната прокуратура като обвинен за разпространяване на расистки и ксенофобски материали по електронен път, заяви Българска телеграфна агенция.
От прокуратурата в Битоля оповестиха, че Георгиевски няма да бъде единственият разпитан по подадения сигнал, следва да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвиняване, както и конкретика по сигнала и нарушаванията, поради които прокуратурата се е заела със случая.
Чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония се отнася до „ разпространяване на материали с расистки или ксенофобски темперамент в писмен тип, посредством фотография, запис или показване на концепция или доктрина, която допуска, показва или подтиква към ненавист, дискриминация или принуждение срещу лице или група въз основа на раса, цвят на кожата, национално или етническо родословие или изповедание ”.
Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е обвинен, е „ затвор от една до пет години ”.
Още през май тази година, месец след откриването на пространствата на Културен клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля, на своята фейсбук страница от партия Левица написаха, че са сезирали прокуратурата в Битоля против Любчо Георгиевски.
В обявата на политическата партия се показва, че упрекват Георгиевски в осъществяване на закононарушения като „ излагане на подбив на македонския народ, подбудителство на ненавист, раздори или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа “. В качеството му на ръководител на Сдружението (Културен център „ Иван Михайлов “-Битоля) съзнателно е употребявал пространствата на клуба за издание на откъс „ в огромен формат на Ванчо (Иван) Михайлов с афектиран език за провокиране, отказване и присмиване на македонския народ “.
От „ Левица “ упрекват Георгиевски и за “дискриминационно наличие на оповестен статус във Facebook (не се прецизира кой е статусът), с който провокира " интензивно възприятие на ненавист и непоносимост, директно наскърбява и омаловажава македонския народ и страна, като постанова границите на последователност на македонския народ от 1945 година и пренебрегвайки вековното му битие преди този момент “, написаха на фейсбук страницата си от „ Левица “.
В края на ноември от Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в Република Северна Македония оповестиха, че откакто на 21 ноември е изминал срокът на рекомендацията им за унищожаване от фейсбук страницата на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битоля на наличие, " което накърнява възприятията и правата на огромен брой хора ", и това не е направено, са " трансферирали топката " към прокуратурата.
Още по време на откриването на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битола от " Левица " проведоха митинги, а два месеца по-късно бе изработен опит за палеж на постройката. Щетите бяха материални, а причинителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от представителите на митингите на опозицията през лятото против препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР