Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров рано или късно щеше да

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров рано или късно щеше да
Коментари Харесай

Елена Йончева: Сотир Цацаров си отива, но дължи отговори |

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров рано или късно щеше да си тръгне, не това е най-важното. Проблемът е, че като основен прокурор през интервала 2012 – 2019 година той се трансформира в знак на налагането на произвол от мощните на деня. Сотир Цацаров би трябвало да каже по какъв механизъм е ставало това – дали е бил подложен на напън, по какъв начин е функционирала тази взаимозависимост.

Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление по bTV.

Не става дума за реваншизъм, а за взимане на ограничения, тъй че повече този механизъм да не съществува, сподели Елена Йончева. Попитана за досъдебното произвеждане, формирано против нея от Сотир Цацаров през 2019 година, тя напомни скорошната позиция на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Европейски съд по правата на човека сложи случая ѝ измежду предпочитаните – подобен, който може да има доста влияние, тъй като съществуват обосновани подозрения, че става дума за политическо гонене.

Той е от извънредно значение, тъй като ще покаже по какъв метод ръководещите в България са притискали собствен политически конкурент, освен това публицист, който разкрива корупционни практики, акцентира тя.

Фигурата на основния прокурор не би трябвало да бъде подвластна от никоя партия, от никоя икономическа формация, разяснява Елена Йончева. Според нея, отвън личността на обвинителя, по-големият проблем е да се реализира промяната на прокуратурата.

По време на задачата в България на мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент през 2021 година, в среща с Иван Гешев, ние поискахме спомагателна информация за делата против корупцията по високите етажи на властта – до каква степен са стигнали следствията на звукозаписите на Бойко Борисов, фотосите с кюлчета злато и банкноти евро, тъй като искахме да разберем по какъв начин е функционирала властта в последните 10 години с едноличното ръководство на премиера, сподели тя.



България беше доведена до дъното на всички ранглисти. В страната има рецесия в опазването на здравето, освен поради COVID-19, измежду обществото - голямо разслоение, инфлацията пораства. Затова актуалното държавно управление се изправя пред огромни упования. Мисията на господин Кирил Петков е извънредно комплицирана, разяснява Елена Йончева.

Сложна, тъй като предстоят сложни и непопулярни стъпки, нужни са съответни резултати, съобщи тя. Елена Йончева беше безапелационна, че кабинетът е трябвало да бъде подсилен. Колкото до присъединяване на Българска социалистическа партия в него – да забележим дали са спазени така наречен червени линии, които българската левица сама си сложи. Дали ще се случи промяната в опазването на здравето – лечебните заведения да не са търговски сдружения. Ще се вкара ли прогресивно подоходно облагане? Какво ще е развиването на нуклеарната енергетика, до каква степен стигна планът за АЕЦ „ Белене “ – с него цените в енергетиката щяха да са по-поносими за бизнеса и семействата, изброи някои от дилемите тя.

В отговор на въпрос за желанието на ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка още веднъж да се кандидатира за поста, Елена Йончева сподели, че би било тъпо за левицата и за България, в случай че ръководителят остане същият.

В последните четири години 700 000 души се отдръпнаха от Българска социалистическа партия и не гласоподаваха за нея, макар че партията беше в съпротива, напомни тя. Вижте какво се случва с вестник „ Дума “ в последните дни – поради рецензии към партийното управление са отстранени трима публицисти – Велиана Христова, Георги Георгиев, Велислава Дърева - ярки пера и знаци на лявата преса, уточни евродепутатката. Още през декември м.г. 30 души от редакцията на вестника написаха писмо до Националния съвет на партията, в което оповестиха за напън и цензура.

Елена Йончева сподели, че персоналните ѝ благосклонности са за претендента за ръководител на Българска социалистическа партия Крум Зарков, който има силата, волята и потенциала да изведе партията на по-добри позиции.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР