Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Румен

...
Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Румен
Коментари Харесай

Борис Велчев поиска Велико Търново да е историческата и духовна столица

Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев прикани президента Румен Радев да инициира смяна в конституцията и Велико Търново да бъде записано в нея като историческа и духовна столица на България. Предложението бе направено по време на тържеството съвещание на Конституционния съд в залата на Учредителното заседание във връзка 140 година от Търновската конституция.

Търновската конституция е достижение, въплътило полезностите и идеалите на Българското възобновление, които не престават да бъдат насочна точка и през днешния ден за развиването ни като нация и страна, съобщи президентът Румен Радев по време на изнесеното тържествено съвещание на Конституционния съд.

По думите на Румен Радев две послания оставят основателите на първата ни Конституция - завет за политическа мъдрост и за национален суверенитет, както и обръщение " законите да се вършат от народа и за народа ". Президентът акцентира, че епохата, в която е работило Учредителното заседание, се разграничава от днешната. " Това е " свят " на възрожденски екстаз и родолюбие, всеобщо единодушие да се служи на България, да се прави положително за страната и народа. Но това е време и на остри разногласия, в които либерали и консерватори се надпреварват кой по-добре да служи на България съгласно убежденията си ", съобщи президентът.

Държавният глава уточни, че преди 140 години нашите народни представители са били водени от мощното си разбиране да отстояват ползите на народа и не са си и помисляли, че могат да предложат и гласоподават закон, който да не служи на българския народ. " Това е завет, който призовавам нашите народни представители да следват във всяка своя мисъл, всяка своя активност и всяко свое решение ", прикани Румен Радев. Той уточни, че точно това е и повода в Търновската конституция да не се съдържа Конституционен съд.

" Интересът към Търновската конституция с годините нараства, зарежда ни с духовна мощ, осмисля и трасира нейното продължаващо дългоденствие в този момент и за в бъдеще ", съобщи президентът. В словото си той акцентира, че в динамичната и спорна реалност през днешния ден точно върховенството на Конституцията заслужава изключително внимание и грижи. " Законите, които оферират и одобряват народните представители, би трябвало да подхождат на този главен закон. Това единствено по себе си е законно условие, което се е укрепвало и надграждало във вековното развиване на конституционализма ", добави Румен Радев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР