Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова

...
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова
Коментари Харесай

Председателят на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова издаде заповеди за изтегляне от пазара на опасни продукти „Wildkraut Energy Sniff“ и „Sniff Bull Energy Dust“

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Мария Филипова издаде заповеди за неотложно и дейно евакуиране от пазара на „ Wildkraut Energy Sniff " и „ Sniff Bull Energy Dust " - артикули, които съставляват опция на енергийна напитка и се одобряват назално, посредством поемане през носа. Продукттите са разпознати като сериозна опасност за здравето и сигурността на потребителите.

КЗП бе сигнализирана от жители и при публикуваната в обществените мрежи реклама глоби онлайн търговци, предлагащи продукта „ Sniff Bull Energy Dust ", като изиска мнението и на Министерство на здравеопазването по отношение на сигурността на този артикул.

Приоритет в активността на ръководителя на КЗП е недопускането на пазара на артикули, които заплашват здравето и живота на потребителите.

След подадения сигнал и взаимните дейности с Министерството на здравеопазването, ръководителят на КЗП госпожа Мария Филипова издаде заповед за възбрана на производството, вноса и разпространяването на продуктите и разпореди евакуиране на „ Wildkraut Energy Sniff " и „ Sniff Bull Energy Dust " от всички търговски обекти.

Ще бъдат изпратени и известия до Европейската система за бързо предизвестие SAFETY GATE.

Г-жа Мария Филипова моли към всички консуматори, закупили тези артикули, да преустановят неотложно тяхната приложимост, както и приканва всички търговци да преустановят продажбата и да изтеглят от комерсиалната мрежа тези рискови за здравето артикули.

След реклама в интернет пространството се направиха взаимни инспекции сред на КЗП и Регионалните здравни инспекции, като бе открито съществуване на „ Wildkraut Energy Sniff " в търговски обекти. Продуктът съдържа съставки като кофеин, таурин, гуарана и други субстанции, които са свързани с разнообразни опасности за здравето при многократна приложимост.

От страна на Министерство на здравеопазването е изискана от производителя на продукта „ Wildkraut Energy Sniff " подробна информация за количествения и първокласен състав, предназначението и метода му на приложимост.
С цел преценка сигурността на посочените нагоре артикули е изтънчено мнение и от Националния център по публично здраве и разбори и Експертния съвет по здравната компетентност „ Ушноносно-гърлени заболявания ".

Установено е, че продуктите съставляват риск от инфектиране на носната лигавица, опция за блокиране на дихателните пътища и други неподходящи последствия за организма. При систематична (редовна) приложимост, посредством поемане през носа на продукта Wildkraut Energy и „ Sniff Bull Energy Dust " като енергиен снииф, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да докара първоначално до епистаксиси с вторична зараза и следваща перфорация на носната бариера със затруднено носно дишане; нарушаване на качеството и физиологията на вдишвания въздух; хипоксия, които водят до други затруднения за целия организъм.

КЗП продължава да следи прецизно пазара и да подхваща ограничения за отбрана на потребителите от рискови артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР