Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия започва проект с ЕК за проверките за почтеност на служители

Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров се е срещнал с представители на Организацията за икономическо съдействие и развиване ( Организацията за икономическо сътрудничество и раз ) - Хулио Бачо Терачино, и.д. шеф на отдел " Почтеност в обществения бранш ", Джулио Неси, политически анализатор в същия отдел и Виктория Миновска. Това оповестиха от Комисията.

В срещата посредством видео-конферентна връзка взе участие и Чиресика Лавиния Фейър, началник на планове в Европейската комисия, Групово дело " Подкрепа на структурните промени ". Поводът за срещата е началото на план " Реформиране на инспекциите за честност на чиновниците на КПКОНПИ ", който ще е с дълготрайност 18 месеца, се показва в известието.

Предвидено е осъществяване на самостоятелна оценка на системата за инспекция на честността на чиновниците, прилагана в Комисията, и създаване на нови правила , съгласно положителните практики от Европейски Съюз. Новите процедури ще бъдат синхронизирани с Етичния кодекс на КПКОНПИ и при нужда ще бъдат направени промени и допълнения в него. Като по-далечна цел е заложено новите системи да бъдат употребявани за създаване на цялостна система за инспекции на честност, съгласно законовите пълномощия на Комисията.

Надграждането на подхванатите на национално равнище дейности в областта на битката с корупцията ще утвърди ефикасното съдействие сред институциите, е станало ясно по време на срещата. За реализиране на устойчиви резултати значим детайл е обезпечаването на гаранции за честност и интегритет на назначените чиновници в КПКОНПИ. Ще бъдат отстранени несъвършенствата в до момента прилаганите процедури и ще бъдат сведени до най-малко формалните критерии за степента на преданост на чиновниците към Конституцията и законите, както и за податливостта им на корупция и към държание, представляващо корупционен риск.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР