Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова смята, че

...
Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова смята, че
Коментари Харесай

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха промените за пенсионните фондове

Председателят на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова счита, че измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които подсигуряват по-строг надзор върху пенсионните сдружения, би трябвало да се одобряват допустимо най-скоро.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Местните взаимни фондове усилват активите си пето тримесечие

Стойността на акциите в портфейлите им се увеличи с 55% за 12 месеца
4 сеп 2017
Какво има в пенсионния ми фонд

Дружествата направиха много промени в портфейлите си за последната година, а стабилизирането на финансовите пазари оказва помощ за доходността им
30 авг 2017

Парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), които вкарват по-строги условия към членовете на управителните и контролните органи на пенсионните фондове, уголемяват дефиницията за вложения в свързани лица и разрешават на фондовете да вземат участие в първоначални обществени предлагания на скъпи бумаги. Текстът беше квалифициран преди повече от две години при предходното управление на Комисията за финансов контрол (КФН), само че неговото гласоподаване се забави към инспекциите на активите на пенсионните сдружения и промяната на ръководителя на комисията. Проектът дава по-широки пълномощия за надзор на КФН и завишава глобите при нарушавания. Текстовете бяха подкрепени на първо четене от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Добре забравени текстове

Проектозаконът за промени в КСО беше подготвен преди две години. Тогава, в опит за одържавяване на част от парите от пенсионните фондове, Народното събрание единствено за една седмица към Коледа одобри промени с които даде право на жителите да трансферират партидите си от фондовете в Национален осигурителен институт. После финансовото министерство добави текстовете с доста противоречив детайл, забраняващ наследяването на насъбраните във фондове средства, само че поради съпротивата го отдръпна. Социалното министерство сформира работна група едвам в този момент и текстовете за изплащането ще бъдат подготвени през декември.

Сега пенсионните фондове упорстват всички текстове, които касаят промени в работата им, да бъдат гледани дружно. По време на другите разисквания и комисии, депутатите обещаваха, че ще гледат измененията дружно, а също по този начин, че ще включат в тях и текст за мултифондовете – опция обезпечените да избират по-високо или по-нискорисков фонд според от възрастта си, с цел да натрупат по-голяма рентабилност.

Секторът: КНФ става прекомерно мощна

Директорът на асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения Никола Абаджиев посочи, че е притеснителна неналичието на етапа на погашение, а също по този начин, че има текстове, свързани с вложенията в парцели, които би трябвало да се доработят. Според него административната тежест върху сдруженията се усилва, защото в текстовете има доста параграфи, които препращат към наредби, които би трябвало да приготви КФН.

" Това, от своя страна, дава опция на КФН за доста субективни преценки при контрола върху сдруженията ", означи Абаджиев. Той добави, че в плана санкциите и глобите при нарушавания от пенсионните сдружения са несъразмерно по-високи спрямо останалия небанков бранш – застрахователи и капиталови медиатори.
Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова също означи, че не е разумно текстовете за етапа на изплащането и за увеличение на контрола върху пенсионните сдружения да се гласоподават поотделно през няколко месеца.

Изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева разяснява, че не може да каже, че КНСБ безусловно поддържа плана, защото той дава прекомерно доста пълномощия на КФН и също така не е рационално през няколко месеца кодексът да бъде редактиран с текстове, за които не е ясно дали няма да принудят сдруженията още веднъж да трансформират метода си на работа.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков също означи, че би трябвало да се поправя парадоксът пенсиите да бъдат по едно и също време пожизнени и да се наследяват, който съществува в настоящия кодекс и да се дефинира етапа на погашение, дружно с останалите текстове.

Кой се грижи за обезпечените

Председателят на КФН Карина Караиванова посочи, че с пенсионните сдружения е реализиран вероятният консенсус и че би трябвало да се отбрани ползата на обезпечените лица и вложенията в свързани лица да пресечен.
" За мен е разбираема реакцията на работодателските организации, защото задачата на техните членове-търговски сдружения е оптимизация на облагата. Изненада е позицията на синдикатите, които вместо да застанат на страната на обезпечените лица, пазят работодателите и споделят, че не би трябвало да се бърза. С всеки ден опцията обезпечените да получават по-добри пенсии понижава, в случай че фондовете имат вложения в свързани лица ", означи Караиванова и разгласи, че ще направи нужното, с цел да запознае синдикалните членове с позицията на техните представители.

От КНСБ отвърнаха, че надали КФН е по-загрижена за обезпечените от синдиката. От пенсионните фондове припомниха, че към прегледа на активите в бранша е ясно, че положението на бранша е доста положително. Караиванова отвърна, че проблеми няма по отношение на настоящото законодателство и проверяващите са удостоверили, че има вложения на фондовете в свързани лица и законодателството не обгръща всички случаи.

В последна сметка Менда Стоянова разяснява, че не е рационално да се отсрочва гласуването на текста, защото става въпрос за по-доброто ръководство и надзор на вноски на стойност 1 милиарда лв. всяка година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР