Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван
Коментари Харесай

КЕВР: При спиране на тока за над 24 часа трябва да се плаща компенсация на всеки засегнат

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов разяснява обстановката с спиране на електрозахранването на доста места в страната поради интензивния снеговалеж и мощния вятър в последните дни и отговорностите на обособените държавни институции в тази връзка. Информация за изказването му беше публикувана от пресцентъра на регулаторния орган. То е във връзка мнения и въпроси дали КЕВР би трябвало да ревизира положението на електрическите мрежи, сервитутите и други енергийни уреди.

По думите на Иванов отговорностите на институциите са ясно посочени в нормативната уредба. " Извършването на сходен надзор върху оборудванията е категорично записано в Закона за енергетиката. В член 75, ал.1,т.1 е указано, че министърът на енергетиката организира прелиминарен, настоящ и следващ надзор за техническото положение и употребата на енергийните обекти ", съобщи той. По отношение на случаите от последните дни Иван Иванов изясни, че, съгласно член 75, ал.1,т.4 от закона министърът на енергетиката би трябвало организира прелиминарен, настоящ и следващ надзор за готовността на енергийните обекти за работа при бедствия и военно състояние. Той добави, че в това отношение КЕВР няма законови пълномощия .

Иванов сподели още, че в одобрените от Комисията за енергийно и водно контролиране и съгласувани с Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) общи условия на трите електроразпределителни сдружения в съответни случаи са планувани наказания за сдруженията. При повреда в градски региони сдруженията би трябвало до 2 часа да основат нужна организация и да стартират възобновяване на електроснабдяването. За извънградски региони този период е до 4 часа. Ако електрозахранването не бъде възобновено за 24 часа електроразпределителното сдружение е задължено да заплати еднократна отплата от 30 лв. на всеки обиден клиент. Ако спирането продължи над 36 часа, сдружението би трябвало да заплаща по 20 лв. на клиент за всеки идващ интервал от 12 часа до възобновяване на електрозахранването.
 Енергийният министър се закани: Аварии не се отстраняват съгласно
Енергийният министър се закани: Аварии не се отстраняват съгласно " връзките на кмета "

В електроразпределителни мрежи " Запад " 9 507 клиенти към момента са без ток

Санкциите не се ползват при форсмажорни условия, когато със заповед на регионалния шеф бъде оповестено бедствено състояние. " Ако има заповед, с която в региона се вкарва изключително състояние заради настъпило злополучие, срокът на това спиране престава да е годен за интервала на оповестеното състояние ", означи Иванов.

Шефът на КЕВР сподели още, че регулаторът прецизно извършва задължението си годишно да управлява дали трите електроразпределителни сдружения са осъществили декларираните от тях вложения и при несъблюдение да им постанова съответните наказания. Той уточни, че за интервала от 2018 година до 2020 година са приети вложения на сдруженията за 620 млн. лв.. От 2021 година до 2023 година са регистрирани още 611 млн. лв. вложения. " Това значи, че КЕВР е признала общо на трите сдружения за 6-годишния интервал над 1 милиарда и 200 млн. лв. вложения ", заключи Иван Иванов.
 Ситуацията в страната се възстановява, само че десетки села още са без ток
Ситуацията в страната се възстановява, само че десетки села още са без ток

След тежката зимна конюнктура през последните дни

Ежегодно се ревизира дали заложените от сдруженията вложения са осъществени в цялостен размер. През 2017 година за несъблюдение на заложените вложения, на трите сдружения са наложени наказания за общо 33 млн. лева - 14 млн. на " Енерго Про Мрежи ", 11 млн. лева на " ЕВН България Електроразпределение " и 8 млн. на " ЧЕЗ Разпределение България ".

" Това е образец за налагане на ефикасен надзор от страна на регулатора. Затова през идващите години електроразпределителните сдружения започнаха прецизно да извършват капиталовите си проекти, което в последна сметка е в полза на потребителите. Независимо от това комисията продължава да прави надзор и да поправя нужните доходи на тези сдружения, като ги понижава с размера на неизпълнението на вложенията ", акцентира в умозаключение шефът на КЕВР.
 Бедствено остава ситуацията в десетки общини в страната Обновена
Бедствено остава ситуацията в десетки общини в страната

Около 140 000 семейства са без ток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР