Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван
Коментари Харесай

КЕВР отново ще проверява Топлофикация Габрово“

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов ще разпореди на следващия ден да бъде осъществена инспекция на място в „ Топлофикация Габрово “.

Това стана ясно по време на днешното съвещание на парламентарната Комисия по енергетика, на което беше показана активността на регулатора. По време на съвещанието депутатът Даниел Петров от ПГ „ Възраждане “ сигнализира, че от няколко години сдружението е влошило качеството на топлоподаването към битовите клиенти на Габрово.

Народният представител добави, че през миналата зима съвсем всяка седмица сдружението е обявявало планов ремонт.

В началото на април Регионална инспекция за опазване на околната среда е затворила единия от елементите на „ Топлофикация Габрово “, като е останал да работи елементът на биомаса. Депутатът изясни, че според Закона за горите, в случай че има казан на биомаса, топлофикационното сдружение би трябвало да е записано по този закон и да дава доклади, сдружението обаче е дерегистрирано по него през 2019 година „ Няма по какъв начин за идните 5 месеци до началото на отоплителния сезон да бъде построено едно оборудване, доставено, инсталирано, да минат всички проби, и да бъде включено в лицензията на сдружението “, добави Петров.

Затова той попита ръководителя на КЕВР дали за зимата габровци ще имат парно, или не.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отговори, че ще бъде осъществена инспекция по изказванията на депутата Петров, като резултатите от нея ще му бъдат предоставени след края ѝ.

Между 15-16 май е осъществена инспекция на активността на „ Топлофикация Габрово “ ЕАД от специалисти на структурите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на парламентарен надзор на 19 май в отговор на въпрос за скупчването на пепел в региона на ТЕЦ-а, както и за подхванати ограничения.

Проверката на „ Топлофикация Габрово “ ЕАД е разпоредена със заповед на министър Карамфилова след постъпила информация от Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново по отношение на осъществения надзор и действителната обстановка в сдружението, разгласи тя. 

На 20 март стана ясно, че експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново са пломбирали котлоагрегата на въглища в габровската топлоцентрала. 

Честите спирания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на „ Топлофикация - Габрово “ от началото на отоплителния сезон са вследствие на настъпили повреди в генериращите мощности и топлопреносната мрежа. Това са част от изводите в отчета от осъществената изключителна инспекция на сдружението, който беше признат на съвещание на КЕВР на 10 март.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР