Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван
Коментари Харесай

Иван Иванов обеща да няма твърде голямо поскъпване на тока и парното за бита

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов прикани да не се има вяра на прогнозите правени сега за това с какъв брой ще нарастнат токът за бита и парното от 1 януари. По-рано през днешния ден представител на регулатора разяснява пред БНР, че повишаването ще е най-малко с 20-30% поради скъпия природен газ и внезапното повишаване на тока в цяла Европа. Преди ден пък от асоциацията на топлофикациите оповестиха, че чакат парното да нарастне до 50% от началото на идната година.

Иванов, мощно подразнен от тези мнения и въпросите на публицисти, свързани с тях, разгласи, че никой човек с престиж с днешна дата няма да прави прогнози на цените за след три месеца при тази динамичност на придвижването им.

Това не е мнение на КЕВР, а на участник в полемиката, разгласи той по адрес на прогнозата, която разгласи пред БНР в комисията. Ако през вчерашния ден някой ми бе споделил, че през днешния ден в Германия токът ще коства 302 евро за мегаватчас, щях да му кажа, че не е добре. Не съм толкоз лековерен да кажа през днешния ден прогноза за януари. В момента човек, който желае да бъде с авторитетна позиция, не би трябвало да дава никакви числени стойности и прогнози. Това единствено може да заблуди българските консуматори, разгласи Иванов.
Подчерта, че регулаторът занапред стартира да търси ограничения поради голямото нарастване на цените в Европа, с които да минимизира резултата върху битовите консуматори, тъй че това повишаване да не бъде отразено в същата степен в цената за бита. Напомни, че България единствена в Европейски Съюз, в която към момента има контролирани цени на тока за битовите консуматори и това сега ги пази.

" Заявявам изрично, че КЕВР ще предприеме всички вероятни меркr, уповавам се съвмeстно с държавното управление, което е във опциите й, тъй като има е невъзможни неща, да не допуснем прекомерно огромно нарастване на цените. Виждам, че се вършат прогнози и за 50% нарастване. Не им вярвайте. Истинските прогнози ще дойдат при започване на декември ", разгласи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР